Caely's White Flower

If you can dream it, you can do it!

Fokken

We zijn van 2004 tot en met 2011 lid geweest van de ZWHVN(tegenwoordig VZWH). Eind 2011 hebben we besloten ons lidmaatschap te beëindigen. Voor ons had lid zijn geen meerwaarde meer. Er is in Nederland momenteel een door de Raad van Beheer (FCI) erkende rasvereniging. Daar we van mening blijven dat geen enkele rasvereniging zaligmakend is en dat er ook goede fokkers zijn die geen lid zijn van een rasvereniging. Veel mensen die op zoek zijn naar een pup beginnen hun zoektocht logischerwijs bij de rasvereniging. Zo is onze zoektocht destijds ook begonnen. Het is ook niet vreemd dat men denkt altijd goed te zitten bij fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging. Of dat wel of niet het geval is, is erg subjectief. Wat voor de ene een goede fokker is, zal dat voor een ander misschien niet zijn. We hebben allemaal onze eigen wensen en eisen van waaruit we gaan zoeken. Het is echter ook niet zo dat elke fokker die geen lid is van een rasvereniging dan niet goed bezig is. Wel is het zaak extra voorzichtig te zijn. Wat bedoelen we daarmee? Elke rasvereniging kent een fokreglement waaraan de aangesloten fokkers zich conformeren. Honden die de fok bereiken, voldoen aan bepaalde eisen en daar kun je als pupkoper op vertrouwen. Alleen zouden alle regels en eisen voor alle leden(fokkers) moeten gelden, maar door de ons kent ons cultuur  is daar helaas geen sprake van. Fokkers die geen lid zijn van een rasvereniging kunnen feitelijk doen en laten wat ze willen. De Raad van Beheer stelt weinig eisen en dat betekent dat er honden de fok zouden kunnen bereiken die op een bepaald vlak wellicht niet voldoen aan een belangrijke eis.
Waar moet u zelf op letten? Het is erg belangrijk dat elke fokker en/of dekreuhouder zijn/haar hond(en) test op tenminste HD en ED. Daarnaast zijn zaken als MDR1 en DM van belang. De rasvereniging verplicht op dit moment: testen op HD, ED, MDR1 en DM (tenzij beide ouderdieren getest en vrij zijn). U doet er goed aan altijd te vragen naar de officiële documenten/certificaten waaruit blijkt dat de honden inderdaad getest zijn. Wij testen onze honden altijd al op HD, ED, MDR1  en daar hebben we begin 2012 ook de DM-test aan toegevoegd. Tevens laat ik  mijn honden door Embark Dog DNA testen. Dit om zo nog zorgvuldiger fok combinaties te kunnen selecteren. Wij hebben gezondheid heel erg hoog in het vaandel staan. Vandaar dat we onze honden altijd al op ED en MDR1 hebben laten testen, ook toen dat nog niet verplicht was bij de ZWHVN. Het is uiteraard mogelijk alle officiële documenten/certificaten bij ons in te zien.
Een volgend discussiepunt is het karakter. De rasvereniging werkt met een zogenaamde karaktertest. Een karaktertest is echter niet meer en niet minder dan een momentopname en een hond die een minder goede karaktertest aflegt, heeft niet per definitie ook een minder goed karakter. Dit is erg discutabel en natuurlijk zijn we zeker niet tegen een karaktertest, maar we zijn wel van mening dat je als potentiële pupkoper ook zelf heel erg kritisch naar de aanstaande ouders moet kijken indien mogelijk (de moeder is natuurlijk geen probleem, maar de vader woont in de meeste gevallen elders). Dat betekent dat een kennismaking van essentieel belang is en dat u er zeker geen genoegen mee moet nemen als u (om wat voor reden dan ook) de (aanstaande) moeder van de pups niet kunt ontmoeten. Stel vragen, wees kritisch en selectief en laat u niet verleiden door die schattige, kleine bolletjes wol die u met hun lieve kraaloogjes aankijken en doen smelten. Ga bij voorkeur kennismaken vóórdat de pups geboren zijn, zodat u zo objectief mogelijk kunt kijken.
De Zwitserse Witte Herder is een jong en dus ook vrij nauw verwant ras waar niet lukraak mee gefokt kan worden. Wij willen iets goeds toevoegen aan het bestaan van dit ras en zullen dan ook op zeer nauwkeurige wijze te werk gaan als het gaat om het vinden van een geschikte reu.
Ik wil graag een bijdrage leveren aan de verbetering van het ras en dat kan alleen door doordacht en weloverwogen bezig te zijn. Niet alleen hebben ik een cursus KK1 gevolgd, We hebben ons ook verdiept in de afstamming van onze honden, waarbij we terug zijn gegaan tot 1879. Met fokken doe je tenslotte niet aan vermeerdering, maar aan verbetering! We blijven ons verdiepen in dit fantastische ras en de bloedlijnen om een goed beeld te krijgen van de verwantschap.
Mijn pups worden gechipt en krijgen een stamboom afgegeven door de Raad van Beheer (FCI). Ook werk ik met een koopcontract. Indien u vragen hebt, kunt u uiteraard altijd contact met mij opnemen.

Ons fokdoel

Een belangrijk punt voor mij is dat ik niet alleen op schoonheid willen fokken. Voor mij is het karakter van de hond minstens zo belangrijk, zelfs nog belangrijker. Ik zal  mij dan ook voornamelijk concentreren op het fokken op gezondheid en karakter. Er gaat tenslotte niets boven een sterk en gezond ras.
Dat ik veel nadruk leg op karakter wil zeggen dat ik pups wil fokken met open en vrije karakters, klaar om de wereld te gaan ontdekken. Een witte herder is een hond die heel erg graag voor zijn baas werkt. Dat kan op verschillende vlakken zoals gehoorzaamheid, IPO, reddingshonden training enz. Ik hoop dat de pups uit zullen groeien tot stabiele, evenwichtige, zelfverzekerde, sociale honden met een enorme 'will to please'. Daarnaast hecht ik veel waarde aan belastbaarheid en herstelvermogen. Bij mijn zoektocht naar geschikte partners voor onze dames ligt de nadruk dan ook op deze eigenschappen. Mijn voorkeur gaat verder uit naar bepaalde bloedlijnen, juist vanwege het feit dat deze over de eerder genoemde eigenschappen beschikken. Uiteraard heb ik ook een voorkeur wanneer het om type gaat. Schoonheid en type zijn voor mij wel duidelijk ondergeschikt aan gezondheid en karakter, maar ik neem mijn voorkeur wel degelijk mee in mijn zoektocht naar geschikte reuen..
Ik fok maar af en toe een nestje en selecteer potentiële pupkopers erg nauwkeurig.
Wat ook zeker belangrijk is, is dat de pups over een lief, sociaal en open karakter beschikken zodat zij de ideale huishond zullen zijn. Een hond waar je als baasje op kunt vertrouwen, een hond die je overal mee naartoe kan nemen. Door middel van een zeer goede socialisatie zal ik het begin maken om dat te verwezenlijken, maar ik ben er ook van overtuigd dat het selecteren van de juiste karakters voor de fok een zeer belangrijke rol speelt hierin.
Ik zal mijn uiterste best doen dat doel te verwezenlijken en gaan er vanuit dat de nieuwe baasjes van de pups onze inzet voort zullen zetten.