Nieuws 2013

Op deze pagina vindt u het nieuws van 2013.

Zondag 29 september 2013: Wéér een groot showsucces! Vandaag zijn we naar de Internationale Rashondententoonstelling in Maastricht geweest, alwaar de witjes door de heer Wieldraaijer gekeurd werden. Boaz startte in de tussenklasse reuen en Lux mocht in de openklasse reuen aantreden. Ze zetten allebei hun beste pootje voor en dat bleef niet onopgemerkt. Ze werden 1 Uitmuntend in hun klasse en moesten toen tegen elkaar lopen voor Beste Reu. Die eer ging naar Lux. Boaz werd reserve Beste Reu. Vervolgens werden de teven gekeurd en toen de Beste Teef gekozen was, mocht Lux opnieuw de ring betreden om te bepalen wie er vandaag Beste van het Ras (BOB) zou worden. Helaas had Lux er niet zoveel zin meer in en het kostte enige moeite om zijn oren overeind te krijgen. Hij is nog nooit echt een showhond geweest en dat was ook één van de redenen dat we in verhouding niet zoveel met hem geshowd hebben. Nu we weer een paar shows in enkele maanden tijd gelopen hebben, merken we dat hij er weer steeds minder zin in heeft. Tijd om weer pas op de plaats te maken dus. Maar vandaag kwamen zijn oren toch nu en dan even overeind en de keurmeester maakte Lux Best of Breed (BOB). Yes! We mochten dus opnieuw de erering in. Er werden in de erering maar drie honden per rasgroep geplaatst en Lux zat daar niet bij, maar dat vonden we niet erg. Hij heeft weer een hele knappe prestatie geleverd, dus we konden trots en dik tevreden weer huiswaarts keren. We hebben niet veel foto's kunnen maken, maar hieronder een foto van Lux en eentje van Boaz.

  

In Rotterdam waren we compleet vergeten een BOB-foto te laten maken door Ron Baltus en Ernst von Scheven van Kynoweb en dat zou ons niet nog een keer gebeuren...en dus hebben we in Maastricht meteen nadat we de keurrapporten hadden opgehaald maar gauw een BOB-foto van Lux laten maken :-) Toen we thuiskwamen, zat de foto al in onze mailbox en hij is echt prachtig geworden.

Caely's White Flower Evening Star 'Lux' 1 Uitmuntend CAC-CACIB BOB Maastricht 2013

Zijn keurrapport luidt als volgt: '3,5 jaar, zeer goed type met met mooie beharing (langhaar), mooi hoofd, neus, lippen, oogranden goed pigment, donker oog, goed gebit, goed gedragen oren, goede hoekingen voor en achter, in stand goede staartdracht, in gangen iets gekruld gedragen, gaat goed.'

 Charis z Blatenských luk 'Boaz' 1 Uitmuntend res. CAC-res. CACIB Maastricht 2013

Zijn keurrapport luidt als volgt: '19 maanden, voor leeftijd goed ontwikkeld, goed type, mooi hoofd, neus en oogranden goed pigment, goed oog, gebit en goed gedragen oren, mooie beharing (langhaar), goede hoekingen voor en achter, goede staart en staartdracht, mocht wat sterker in polsen zijn, gaat verder goed.'

We zijn waanzinnig trots op onze knappe jongens!

Maar er is meer mooi shownieuws!

Soms zitten ze ertussen, van die ruwe diamanten die alleen een beetje bijgeslepen hoeven te worden. Bandhu of Shadasa, een net 13 maanden oude zoon van Lux (gefokt door Sabrina Visser, kennel Of Shadasa in Emmen), is een voorbeeld van zo'n ruwe diamant. Zijn baasjes Kees en Hanneke van Sundert haalden hem als 8 weken oude pup op bij Sabrina en Dallas en besloten na een tijdje dat het misschien wel leuk was eens met hem te gaan showen. Ervaring hadden ze helemaal niet op showgebied, dus het bijslijpen van diamant Bandhu was wel een beetje lastig, want uit ervaring konden ze niet putten. Desondanks lukte het Kees om Bandhu klaar te stomen voor zijn eerste show, in Echt afgelopen zomer. Bandhu bleef daar niet onopgemerkt. De keurmeester zag de kwaliteiten en Kees bracht hem erg goed voor. Bandhu werd 1 Uitmuntend in de jeugdklasse reuen en had daarmee zijn eerste punt voor het Nederlands jeugdkampioenschap in de pocket :-) Dat smaakte naar meer. Zijn volgende optreden was in Rotterdam. Bandhu deed het daar heel goed, maar hij had erg veel last van de gladde vloer en Kees had een nieuw lijntje voor hem gekocht en daar werd Bandhu een klein beetje stuiterig van ;-) Desondanks kreeg hij een mooie 2 Uitmuntend.

En als je dan toch lekker op dreef bent, en wat lesjes ringtraining mee hebt gepikt om nóg beter te worden, dan pak je het meteen groots aan en schrijf je in voor de Kampioensclubmatch van de ZWHVN. Die vond op 23 september plaats en Bandhu had daar geduchte concurrentie. Kees had aan de ervaren handler Roxanne Kort gevraagd om Bandhu voor te brengen. Nu is Roxanne een topper als het gaat om handling en zij is haar zenuwen (met alle ervaring die ze inmiddels heeft) nét wat beter de baas dan Kees zelf, dus was dat een prima beslissing. Nu kon Kees zelfs eens vanaf de zijlijn meekijken hoe zijn Bandhu het deed in de ring. De keurmeester bleek erg gecharmeerd te zijn van Bandhu, want hij maakte hem 1e in de jeugdklasse reuen, met een uitmuntende beoordeling. Maar daarmee was het feest nog niet voorbij. De keurmeester vond hem namelijk zelfs de allermooiste reu van de hele clubmatch en maakte hem Beste Reu, met zijn net 12 maanden oud! Hij liet daarmee heel wat toppers achter zich. Toppers die al een stukje ouder waren dan Bandhu. Hij had hiermee niet alleen opnieuw een jeugd-CAC in zijn zak, maar ook een dubbel CAC. De helft van de punten dus al binnen voor het Nederlands kampioenschap. Wow! Natuurlijk ook alle lof voor de manier waarop Roxanne Bandhu gepresenteerd heeft. Het één kan nu eenmaal niet zonder het ander. Een goed gepresenteerde hond komt gewoon beter voor de dag dan een hond die minder goed gepresenteerd wordt en Bandhu voelde zich kennelijk als een vis in het water met Roxanne. Nu is hij sowieso niet erg eenkennig, dat scheelt :-)

Eenmaal op stoom gekomen volgden respectievelijk Maastricht en Zwolle en op deze shows bracht Kees Bandhu weer zelf voor. De zenuwen waren weer present, maar Bandhu had daar weinig last van. Het ging geweldig en Bandhu werd op beide shows 1 Uitmuntend, met een jeugd-CAC...waardoor hij zich nu officieel Nederlands Jeugdkampioen mag noemen. Maar hij werd op allebei de shows ook nog eens Beste Reu! Wéér twee CAC's in de pocket. In theorie betekent dit dat hij genoeg punten heeft om zich Nederlands Kampioen te mogen noemen, maar dat is in Nederland niet mogelijk. Het laatste punt (of kwart punt in dit geval) moet behaald worden als de hond tenminste 27 maanden oud is. Bandhu is pas 13 maanden oud, dus hij moet nog even wachten. Maar wát een prestatie voor zo'n jonge hond.

We zijn heel erg trots op deze knappe zoon van Lux. Hij is een mooie mix van mama Januja en papa Lux. We moeten altijd erg lachen als Kees, bescheiden als hij is, zegt dat Bandhu nog lang niet aan papa Lux en halfbroer Boaz kan tippen. Grote onzin natuurlijk! Bandhu is echt een prachtige diamant die stukje bij beetje bijgeslepen wordt. We weten zeker dat hij uit zal groeien tot een hele statige jongeman met veel uitstraling en allure, want hij is nu al hard onderweg. Een reu van net 13 maanden vergelijken met een reu van 3,5 jaar (Lux) of een reu van 20 maanden (Boaz) is natuurlijk helemaal niet eerlijk. Bandhu gaat Lux en Boaz nog wel voorbij en wij zullen een enorme glimlach op ons gezicht hebben als Kees zegt: 'jullie hadden gelijk' :-)

Nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige topper Kees en Hanneke! Ga zo door en laat hem stralen. Dan is hij op zijn best. Een diamant hoort te stralen! We zijn trots op jullie kanjer!

We sluiten af met enkele mooie foto's van Bandhu.

  

  

Dinsdag 3 september 2013: Vandaag ontvingen we het rapport van de fokkeuring van Boaz. Hij nam op 16 juni 2013 al deel aan de fokkeuring van de RZWH. Die vond plaats in Zwolle, alwaar ook de Kampioensclubmatch plaatsvond waarvoor we Boaz hadden ingeschreven. Daar dit praktisch bij ons om de hoek was, besloten we Boaz ook voor de fokkeuring in te schrijven. Het was mogelijk eraan deel te nemen zonder de verplichte HD -en ED-uitslag. De definitieve goedkeuring zou dan wel pas volgen ná ontvangst van deze uitslagen. Het was tot die tijd dus een verrassing voor ons wat er in het rapport zou staan, al hadden we tijdens de keuring al wel één en ander meegekregen. De keurmeesters merkten al wel op dat een aantal zaken die ze constateerden zonder meer te wijten waren aan de leeftijd van Boaz. Een hond van 16 maanden is nog volop in ontwikkeling en daarvan waren we ons uiteraard goed bewust. Normaliter zouden we ook langer gewacht hebben met deelname aan de fokkeuring, maar we wilden deze zogenaamde 'thuiswedstrijd' niet onbenut laten.

Boaz heeft desondanks echter een schitterend rapport bekregen met behoorlijk vaak de B van Buitengewoon (hoger kan niet). Op het gebied van Gedrag heeft hij voor alle drie de onderdelen een B gekregen, iets waar we altijd enorm veel waarde aan hechten. Op het gebied van hoofd, beweging en voorhand is hij nog volop in ontwikkeling, maar hij was voor zijn leeftijd van slechts 16 maanden al erg ver ontwikkeld. We hebben het rapport van de fokkeuring van Boaz op zijn eigen pagina gezet.

     

We nemen voor zowel Boaz, als ook zijn vader Lux, dekaanvragen aan. Daar we graag zo transparant mogelijk willen zijn over hoe de jongens vererven, hebben we op de pagina van Lux alle bijzonderheden die hij tot nu toe gegeven heeft vermeld. We realiseren ons terdege dat een dergelijke openheid van zaken binnen de fokkerij (helaas) niet gebruikelijk is. Geen enkele hond vererft perfect, hoe graag veel fokkers en dekreuhouders u ook het tegendeel willen laten geloven. Er wordt veelal gefokt onder de noemer: wat je niet ziet, is er niet. Maar zo werkt het helaas niet helemaal. Wij gaan dan ook enkel en alleen met fokkers in zee die reëel zijn, die zich realiseren dat perfectie nu eenmaal niet bestaat.

Wij hebben alle vertrouwen in Lux en in hoe hij vererft. Hij heeft tot nu toe bewezen dat we dit vertrouwen niet voor niets hebben, daar hij geweldig vererft. We hopen dat we dit van Boaz ook kunnen zeggen in de toekomst, maar we hebben daar alle vertrouwen in.

Beide heren wonen gewoon bij ons in huis, net als alle dames. Soms is dat een beetje lastig (lees: als de dames loops zijn), maar we kennen onze honden wel door en door. Neemt u vooral contact met ONS op bij vragen of als u graag meer informatie wilt ontvangen over Lux en Boaz.

Woensdag 28 augustus 2013: En ja hoor! Boaz is ED-vrij! Hoera! Vandaag viel de ED-uitslag van Boaz op de mat en hoewel we vrijwel zeker wisten dat het goed zat met zijn ellebogen, blijft het elke keer weer spannend tot het moment dat je de daadwerkelijke uitslag in handen hebt. Toch wel een beetje zenuwachtig maakten we de envelop open, maar het was duidelijk: Boaz is ED-vrij! Daar hij de leeftijd van 18 maanden al op 1 augustus bereikt heeft en hij nu ook nog zulke mooie gezondheidsuitslagen heeft, mag hij zich vanaf vandaag een officieel goedgekeurde dekreu noemen. De fokgeschikheidskeuring had hij op 16 juni namelijk al doorstaan, onder voorbehoud van de HD -en ED-uitslag. Hij is goedgekeurd voor fokdoeleinden door de RZWH en is vanaf vandaag dus beschikbaar als dekreu. Hij heeft nog niet zoveel gezondheidsonderzoeken gehad als zijn vader Lux, maar ook bij Lux hebben we dat in etappes gedaan. De voornaamste onderzoeken heeft hij gehad en daar zowel Ginna (de moeder van Boaz) als Lux op meer getest zijn dan verplicht is en vrij zijn op alles waarop ze getest zijn, maken we ons over Boaz niet al teveel zorgen. Wellicht dat er in de toekomst nog een paar gezondheidsonderzoeken volgen, maar waarschijnlijk niet zoveel als bij Lux.

We hebben er met Boaz dus een geweldige dekreu bij en we hopen dat hij voor net zo'n fantastisch nageslacht zal zorgen als zijn vader Lux.

Om dit heuglijke feit te vieren, zijn we er met de beide mannen op uit getrokken voor een fotoshoot...gewoon bij ons om de hoek het bos in. Maar Moeder Natuur was ons dusdanig gunstig gezind dat de lichtinval sprookjesachtig mooi was en dat heeft in een prachtige fotoreeks geresulteerd. We hebben alle foto's in een apart album gezet, maar onderstaande foto's wilden we ook op deze pagina een plekje geven.

Boaz ruim 18 maanden oud.

     

Lux 3,5 jaar oud.

  

Klik hier voor het fotoalbum met alle foto's van Lux en Boaz.

Super shownieuws! Topresultaten voor Boaz en Lux op de Internationale Rashondententoonstelling in Rotterdam!

Zondag 25 augustus 2013: Wauw! Het houdt maar niet op met het mooie nieuws! Alweer prachtig shownieuws! Vandaag zijn we met Boaz en Lux naar de Internationale Rashondententoonstelling in Rotterdam geweest. Er waren 14 Zwitserse Witte Herders ingeschreven. De heer Salvatore Giannone uit Frankrijk was als keurmeester uitgenodigd. Boaz startte in de tussenklasse reuen en Lux in de openklasse reuen. Eerst werden de jeugdreuen gekeurd. Een zoon van Januja en Lux (Bandhu of Shadasa) deed mee in deze klasse. Het was pas de tweede show voor Bandhu en zijn baasje. In Echt werd hij al 1 Uitmuntend. Hij had vandaag tijdens het lopen echter erg veel last van de gladde vloer en daarbij had zijn baasje ook nog eens eens splinternieuw showlijntje gekocht en Bandhu wilde tijdens het lopen graag even proeven hoe het materiaal van dat lijntje smaakte :-) Maar de keurmeester liet zich daar gelukkig niet helemaal door afleiden en Bandhu kreeg een mooie 2 Uitmuntend en een schitterend keurrapport met een opmerking over zijn goede karakter mee naar huis. Nogmaals gefeliciteerd Kees! Het was heel gezellig met jou, Terry en Bandhu! Hieronder een foto van Bandhu in de ring.

Daarna mocht Boaz aantreden in de tussenklasse reuen. De keurmeester was erg over hem te spreken, maar Boaz is nu eenmaal nog een jonge hond en dan zijn zaken als ellebogen vaak nog wat losjes. Ook vond hij dat de voorsnuit wat langer zou mogen. Hij gaf Boaz desondanks de beoordeling 1 Uitmuntend en hij kreeg een erg mooi keurrapport mee naar huis. Vertaald staat er (wat we ervan konden lezen):

'18 maanden, goede maat, mannelijk, goed getypeerd, hoofd van goed volume, snuit een beetje kort en neusrug niet helemaal recht, maar mooie expressie, volledig schaargebit, uitmuntende bouw, mooie vachtkleur, goede textuur, gepresenteerd in verharing, een beetje los in ellebogen, uitmuntend gangwerk, uitmuntend karakter.'

Vooral de opmerking over het karakter is voor ons altijd erg belangrijk. Boaz deed het geweldig en hij had weinig last van de gladde vloer. Suzan Schepers heeft Boaz voorgebracht tijdens het lopen voor Beste Reu. Nogmaals heel erg bedankt daarvoor! Hieronder drie foto's van Suzan en Boaz in de ring.

     

Vervolgens was papa Lux aan de beurt in de openklasse reuen. De keurmeester liet meteen merken dat hij héél erg gecharmeerd was van Lux. Hij maakte hem 1 Uitmuntend en gaf hem een schitterend keurrapport mee naar huis. Vertaald staat er:

'3 jaar oud, goede maat, goed getypeerd, mooi hoofd, mooie expressie, volledig schaargebit, mooie bouw, hoekingen, voeten, stand, mooie vachtkleur, typische gangen, uitmuntend karakter.'

Daarna mochten Lux en Boaz allebei tegelijk de ring in, samen met de reu die in de jeugdklasse eerste was geworden, om te bepalen wie van de drie Beste Reu zou worden. Gelukkig was Suzan dus zo lief om Boaz voor te brengen. Lux trok zich daar gelukkig niet zoveel van aan, maar Suzan had haar handen vol aan Boaz, die constant achterom keek naar het vrouwtje en Lux tijdens het lopen. De keurmeester koos voor Lux en maakte hem Beste Reu en gaf hem daarmee het CAC-CACIB. Wat waren we trots op onze knappe vent!

Tja, en toen was het wachten geblazen. De teven werden gekeurd en daarna mocht Lux weer de ring betreden, om tegen de Beste Teef te lopen en zo te bepalen wie er Beste van het Ras (BOB) werd. De keurmeester koos tot onze grote vreugde voor Lux. Yes! En dát betekende dat we naar de erering mochten. Spannend!

Allereerst wat foto's van Lux tijdens het keuren.

     

     

Rasgroep 1 was de laatste rasgroep die gekeurd werd, dus we moesten nog een heel poosje wachten voor we aan de beurt waren. Rond 16.30 uur moesten alle honden uit rasgroep 1 die BOB waren geworden, verzamelen in de voorring. Daar werden we in de juiste volgorde opgesteld (eerst de grote honden, die een wat hoger tempo hebben, en daarna de kleinere honden). De voorring was própvol, maar rasgroep 1 is dan ook, samen met rasgroep 2, de grootste rasgroep. Er stonden ongeveer 25 à 30 honden klaar om de erering te betreden. Elk ras werd apart aangekondigd en daar gingen we dan, die grote erering in. Lux kon hier eindelijk écht zijn gangwerk laten zien, want in de erering lag vloerbedekking en de ring is zo ontzettend groot dat je lekker snelheid kunt maken, iets wat in de kleine ringen praktisch onmogelijk is. Lux deed het geweldig en het was een fantastisch gevoel om in die erering te mogen lopen.

Alle honden werden keurig in stand gezet, waarop de keurmeester de gigantisch lange rij langsliep om de honden allemaal kort te bekijken en in zijn hoofd de eerste selectie te maken. Hij begon achteraan met het selecteren van honden en toen hij halverwege kwam (waar wij stonden), wees hij ons aan. We zaten erbij! Yes! Er werden in totaal 11 honden geselecteerd, waarvan er 9 geplaatst zouden worden. De niet-geselecteerde honden mochten daarna de ring weer verlaten en wij moesten allemaal terug in een rij gaan staan. Om de beurt betastte en bekeek de keurmeester de honden nog een keer en iedereen moest een keer recht op en neer lopen met zijn/haar hond, om daarna meteen weer achteraan te sluiten. Lux liep weer super en we hebben echt genoten van ons optreden in de erering. Toen iedereen aan de beurt was geweest, selecteerde de keurmeester twee honden die niet geplaatst zouden worden. Zij mochten de ring verlaten en wij stonden er nog. Jippie! Daarop begon hij te plaatsen. Nummer 9, 8, 7, 6, 5 en wij mochten bij bordje 4 gaan staan! Lux werd BIG4! Helemaal geweldig! Wat zijn we trots op onze kanjer!

Hieronder een impressie van ons optreden in de erering.

  

  

  

  

  

Ons weekend kon niet meer stuk! Zeker niet toen we per telefoon doorkregen dat Caesey-Heidi of Edelweiss Blossems (Heidilee of Haely's Future x Lux) in Leipzig (D) 1 Uitmuntend was geworden in de jeugdklasse teven en zich daarmee nu officieel Duits Jeugdkampioen VDH mag noemen! Edelweiss of Black and White Island (Aya Alaska of Black and White Island 'Quinta' x Lux) deed het ook super! Ze werd zowel op zaterdag als op zondag 2 Uitmuntend. Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie resultaten Greetje!

We sluiten af met een mooie foto van Lux. Hij is inmiddels 3,5 jaar oud en zonder meer in de bloei van zijn leven. Roxanne Kort had hem een bad gegeven, evenals Boaz, en zijn vacht weer keurig verzorgd voor de show in Rotterdam (nogmaals bedankt daarvoor Roxanne! Je levert elke keer weer puik werk!) en aangezien onze honden ook gewoon echt hond mogen zijn (wat betekent dat ze zich heerlijk vies mogen maken) leek het ons verstandig gauw een mooie foto te maken van Lux, voor hij er weer uitziet als een varken :-)

We hebben nog veel meer mooie foto's van Lux en zijn kinderen Boaz en Vienna op de hei, maar we zijn op dit moment even niet 'on speaking terms' met ons fotobewerkingsprogramma, dus op die foto's zult u nog even moeten wachten :-)

Woensdag 20 augustus 2013: Hoeraaaa! Vandaag viel de officiële heupuitslag van Boaz op de mat en we kunnen weer meer dan dik tevreden zijn.

Boaz heeft: HD A, botafwijking 0, norbergwaarde 38 en goede aansluiting!

Een geweldige uitslag, zeker de combinatie van de hoge norbergwaarde en de goede aansluiting. Het is nu nog een weekje wachten op de ED-uitslag. Duimen dus maar! Als die ook goed is, dan mag Boaz vanaf volgende week woensdag officieel ingezet worden voor fokdoeleinden, want zijn goedkeuring van de RZWH had hij al (onder voorbehoud van die beide gezondheidsuitslagen dus).

Boaz is de 6e nakomeling van Lux die officieel geröntgend is. Hij is uit het 1e nest van Lux en uit dat nest zijn nu 4 van de 6 'pups' geröntgend. De andere 3 hebben HD A en ED 0. Ook zijn er 2 nakomelingen van Lux en de Italiaanse schone Indra of White Condor geröntgend en ook zij hebben allebei HD A en ED 0.

Ginna la Blankpapilio x Lux

Chiko z Blatenských luk: HD A / ED 0
Choice z Blatenských luk: HD A / ED 0
Charon z Blatenských luk: HD A / ED 0
Charis z Blatenských luk (Boaz): HD A / ED 0 (28 aug. 2013)

Indra of White Condor x Lux

My Venus Indra's Diadem: HD A / ED 0
Lungoresina Arcturus's Soul: HD A / ED 0

We zullen deze uitslagen ook op de pagina van Lux vermelden, om zo een compleet overzicht te krijgen van hoe Lux op gezondheidsgebied vererft. Tot nu toe kunnen we niet anders dan dik tevreden zijn en we hopen natuurlijk dat dit zo zal blijven.

Zaterdag 17 augustus 2013: Geweldig shownieuws voor mister Boaz! We zijn twee jaar geleden voor het eerst naar de NRW-Cup van de BVWS in Remscheid, Duitsland, geweest. Lux startte toen in de jeugdklasse reuen en we waren erg onder de indruk van de prachtige locatie, de fijne sfeer en de goede organisatie. Dit jaar waren we eigenlijk niet van plan om er naartoe te gaan, daar we wisten dat Jan Ebels uitgenodigd was als keurmeester (net als in 2011, toen hij Lux heeft gekeurd en 1 Uitmuntend heeft gegeven). Boaz heeft echter nog een zwaarder hoofd dan Lux en we wisten dat deze keurmeester toch een wat smaller type prefereerde. Maar toen we vernamen dat er al ruim 60 aanmeldingen waren, hebben we Boaz alsnog op het nippertje aangemeld. Onze goede vriendin Greetje Dozeman meldde daarop ook twee Lux-kinderen aan en zo geschiedde het dat we op zaterdag 17 augustus in de vroege ochtend naar Remscheid vertrokken. We baden dat Boaz niet meer zou manken (hij had een klein scheurtje in zijn voetkussentje en belastte zijn poot daardoor amper), maar we hadden goede hoop daar de show buiten plaatsvond en Boaz dus op gras moest lopen. Een zachte ondergrond ging goed wisten we.

We waren lekker vroeg aanwezig, waardoor we het beste plekje van het vele veld hadden :-) Heerlijk onder een grote boom. Het zou geen bloedhete dag worden, maar als de zon doorkwam, dan werd het wel meteen erg warm, dus we waren erg blij met ons fijne plekje. De keurmeester nam uitgebreid de tijd en al gauw werd ons duidelijk dat hij ook nu de voorkeur leek te geven aan wat smallere honden met een wat langere snuit en rankere lichaamsbouw. Boaz was rond 12 uur aan de beurt en er startten 5 reuen in de tussenklasse, waarvan hij nummer 5 was. Dat was dus wachten geblazen, want de keurmeester bekeek de honden héél erg uitgebreid. We waren bang dat Boaz er geen zin meer in zou hebben tegen de tijd dat hij aan de beurt was, maar niets bleek minder waar. Hij liep goed en stond als een huis. Wat een heerlijke hond is hij toch! De keurmeester vroeg of ik de tanden wilde laten zien of dat hij zelf kon kijken, waarop ik antwoordde dat hij zelf kon kijken. Dat dit bij baby's/pups nog lastig is, is tot daar aan toe, maar wij vinden dat een keurmeester zélf het gebit moet kunnen bekijken, zeker bij volwassen honden. We zagen echter dat zowel het betasten als het gebit bekijken lang niet bij alle honden gemakkelijk ging. Dat een hond het niet zo leuk vindt, is begrijpelijk en hij/zij hoeft het ook niet leuk te vinden. We vinden echter wel dat hij/zij het moet ondergaan, het toe moet laten, en ook dat bleek bij een aantal honden een probleem te zijn. Erg jammer!

Boaz liet alles echter zonder problemen over zich heen komen en dat zijn we ook van hem gewend. Toen de keurmeester hem gekeurd had, mochten we achteraan sluiten en hij stuurde 1 van de 5 reuen de ring uit met een ZG en haalde er 2 andere uit, die ook een ZG kregen. Daarop realiseerde ik me, samen met de andere exposant die overbleef met haar prachtige reu, dat onze jongens een U kregen. Yes! De andere 2 reuen moesten nog een rondje lopen en mooi staan om uit te maken wie er 3e en wie er 4e werd en daarna mochten wij hetzelfde toen voor de 1e en 2e plaats. Tot onze grote vreugde koos de keurmeester voor Boaz. Hij vertelde (door de microfoon) dat hij Boaz een hele mooie totaalverschijning vond *trots*. Hij werd dus 1 Uitmuntend CAC Anw. Dt. Ch. en heeft hiermee zijn eerste punt voor het Duits Kampioenschap te pakken. Of we gaan proberen de andere 4 punten te verzamelen, weten we nog niet. Kampioenstitels zeggen ons nog steeds niet zoveel en we lopen te weinig shows om titels te halen, maar het is in elk geval een optie nu zijn eerste punt binnen is.

Toen alle reuen gekeurd waren, mocht hij nog eens lopen voor beste reu, maar we wisten al voor we de ring in gingen dat dit voor spek en bonen zou zijn. Dat bleek ook het geval. De keurmeester keek amper naar de andere honden en koos voor een kampioensreu uit Rusland. Dat hadden we 's ochtends al voorspeld. Maar dat gaf niet. We waren blij met de geweldige prestatie van Boaz.

Greetje liep vervolgens met Enjoy-Liefje of Haely's Future (Liefje x Lux) in de babyklasse teven en kreeg een mooie 3 Veel Belovend. De babyklasse is leuk om te oefenen, maar het zegt natuurlijk nog niet zo heel erg veel. Jody deed het echter heel erg goed en het was weer een hele mooie oefenmogelijkheid voor haar. Tot slot startte Edelweiss of Black and White Island (Quinta x Lux) in een grote jeugdklasse teven (8 aanmeldingen) en ze werd 2 Uitmuntend. Blacky deed het echt geweldig en is uitgegroeid tot een prachtige jongedame. Een hele mooie mix van mama Quinta en papa Lux en ook de keurmeester vond haar erg mooi. Nogmaals gefeliciteerd met je beide schitterende dames Greetje!

Daarna was het wachten geblazen op de prijsuitreiking. Boaz kreeg een mooie, grote beker en een prachtig keurrapport mee naar huis. De keurmeester zei nog een keer dat hij hem echt een hele mooie reu vond en Greetje hoorde zijn vrouw zeggen dat ze Boaz zo mee naar huis zou willen nemen :-) *trots* Helaas was Gerard er vandaag niet bij, maar ik heb hem uiteraard telefonisch op de hoogte gehouden. Dat betekende echter ook dat ik een andere fotograaf moest charteren en gelukkig was Andrea Alef zo lief om, tussen het knuffelen met Lux (die mee was als supporter voor zijn kids) door :-), wat foto's te maken van Boaz en mij in de ring. Na de prijsuitreiking hebben we ook nog een paar foto's gemaakt en al met al hebben we een aantal geweldig mooie foto's gekregen. Auch hier nochmal vielen dank für die tollen Bilder Andrea! Es war wirklich super dich wieder zu sehen. Lux hat sich auch sehr darüber gefreut :-)

Het keurrapport van Boaz luidt als volgt: 'kräftiger mittelgr. Rüde, männlicher Kopf, gut prop., schön pigmentiert, mittelbraune Augen, schön getragene Ohren, schöne Nacken-/Rückenlinie, genügend gewinkelt vorne, gut gewinkelt hinten, schön entw. Körper, schönes Langstockhaarkleid, gerader Beinstand, geht raumgreifend mit g. Schub, schön präsentiert'.

Vertaald staat er: 'krachtige, middelgrote reu, mannelijk hoofd, goede verhoudingen, mooi gepigmenteerd, middelbruine ogen, mooi gedragen oren, mooie hals -en ruglijn, voldoende gehoekt voor, goed gehoekt achter, mooi ontwikkeld lichaam, mooie langstokhaarvacht, rechte beenstand, gaat ruim uitgrijpend met goede afzet, mooi voorgebracht'.

Een keurrapport om heel erg trots op te zijn. Boaz heeft het echt super gedaan, de kanjer!

Lux was dus, zoals gezegd, mee als supporter voor zijn kids. We hadden hem al eens geshowd bij deze keurmeester en dat volstond voor ons (1 Uitmuntend, NRW-Jugendsieger 2011), maar we vonden het voor hem wel beter hem mee te nemen nu zijn moeder Laecey dekrijp was. Wat afleiding zou hem goeddoen, want thuis was hij alleen maar met zijn hoofd bij Laecey ;-)

We sluiten af met een paar mooie foto's. Allereerst wat foto's van Boaz.

  

  

  

  

Klik hier voor het album met alle foto's van Boaz (en Lux) in Remscheid.

Dan vijf foto's van Jody in de babyklasse teven.

     

  

Tot slot vier foto's van Blacky in de jeugdklasse teven.

        

Lux nam zijn taak als supporter bijzonder serieus :-)

Er moest uiteraard ook geposeerd worden :-) Let even op de camera op achtergrond. Dit shot is diezelfde avond in een uitzending van WDR te zien geweest :-)

  

En toen was het tijd om naar huis te gaan. Wij gingen de spullen opruimen, terwijl de honden even moesten wachten. Dat deden ze zo braaf, dat we er wel een foto van móésten maken. Lux en zijn drie prachtige kids. Wat zijn we trots! Van links naar rechts: Boaz, Lux, Blacky en Jody.

Verder zijn we vorige week weer een paar daagjes op vakantie geweest in Limburg en we hebben uiteraard ook foto's gemaakt.

Klik hier voor het album met alle zwemfoto's.

  

Op woensdag 24 juli zijn de pups van Laska en Lux geboren. Het zijn 6 teefjes en 4 reutjes. Er zijn nog pups beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne Rooseboom van kennel Of Black and White Island.

Dinsdag 16 juli 2013: Nieuws, nieuws en nog eens nieuws...maar ja, dat krijg je als je wekenlang je website niet bijwerkt :-) We hebben het de afgelopen weken zó ontzettend druk gehad, dat we er gewoon niet aan toe gekomen zijn om de site bij te werken. We hebben dus een inhaalslag te maken, waarbij we beginnen met het meest recente nieuws.

We hebben besloten weer nieuwe dekaanvragen aan te nemen voor Lux. Toen Lux net goedgekeurd was als dekreu, ontstond er een enorme run op hem. Na de eerste grote teleurstelling (gebroken belofte van een fokker) besloten we hem alleen beschikbaar te stellen voor bevriende fokkers en dat was een prima zet. Nadien hielpen de stippelneusjes ook nog een pootje mee en de interesse in Lux werd al snel wat minder. Inmiddels zijn de eerste nakomelingen van Lux geröntgend, hebben we een beetje een beeld van hoe hij vererft en is de run op een dekking vrijwel helemaal voorbij. Dat alles bij elkaar opgeteld heeft ons doen besluiten weer nieuwe dekaanvragen aan te nemen. We blijven uiteraard wel selectief en kritisch, want we willen nog steeds niet dat een grote hoeveelheid Lux-kinderen de fok bereikt, simpelweg omdat we het niet goed vinden, voor welk ras dan ook, als één specifieke reu een grote stempel drukt op de genenpool. Nu is het aantal dekkingen altijd discutabel (wat de één veel vindt, is voor de ander weer weinig), maar we hopen daar onze eigen weg in te kunnen vinden en zullen dan ook elke dekaanvraag serieus in overweging nemen.

Hieronder ziet u vier foto's van Lux en één van zijn fantastische moeder Laecey (rechtsonder).

  

     

We zijn op zaterdag 13 juli op bezoek geweest bij onze vriendin Greetje Dozeman van kennel Of Haely's Future in Staphorst. We hebben daar een aantal Lux-nakomelingen gezien en we hebben uiteraard ook foto's van gemaakt. Allereerst ziet u Diederik en Dawn. Zij zijn 9 weken oud en ze komen uit een nestherhaling. Heidilee of Haely's Future en Lux hebben vorig jaar ook samen pups gehad en dat was zo'n supernest, dat de combinatie herhaald is. Op de twee foto's links ziet u Dawn en op de twee foto's rechts ziet u Diederik. Het zijn zowel qua type als qua karakter geweldige pups.

        

Verder hebben Liefje en Lux samen pups gehad. Ze zijn op 25 februari geboren en aanvankelijk waren ze allemaal verzegd, tot het toekomstige baasje van Jodie haar door persoonlijke omstandigheden helaas niet in huis kon nemen en Jodie dus weer beschikbaar was. Dat is ze op dit moment nog steeds. Voor ons wel leuk, want wij vinden het altijd fantastisch om Lux-kinderen op te zien groeien. Ook Jodie is een hele mooie dame met een waanzinnig leuk karakter. Ze is erg actief en ondernemend en deed ons qua gedrag meteen ontzettend aan onze eigen Vienna denken...

  

Ook hebben we Blacky gezien. Ze is een dochter van Quinta en Lux en is geboren bij kennel Of Black and White Island in Kampen. Ze is ruim 1 jaar oud en uitgegroeid tot een hele mooie dame met een ontzettend fijn karakter en een schitterend gangwerk. Ze doet haar roepnaam wel eer aan (Blacky :-) en haar stamboomnaam vooral niet (Edelweiss :-), maar dat is niet erg, want witjes houden er nu eenmaal van om door modderplassen te crossen. Dirty dogs are happy dogs :-)

  

Tot slot hebben we ook Kees gezien. Kees is een dochter van Heidi en Lux en ook zij is inmiddels 1 jaar oud. Ze is, net als Blacky overigens, weliswaar compleet uit vacht, maar ook in bikini ziet ze eruit om door een ringetje te halen. Ook zij is erg mooi gebouwd en haar type laat geen wensen open. Ze is erg actief en altijd in de weer, maar het is gelukt standfoto's en een kopfoto van haar te maken :-)

     

It really is all in the genes! Vienna en haar vader Lux...en Vienna en haar moeder Jessie...

  

Links Vienna en rechts haar broer Woody. Allebei superhonden!

  

We hebben de afgelopen jaren waanzinnig ons best gedaan om een mooie lijn te fokken en denken daarin behoorlijk goed geslaagd te zijn. Ons motto luidt niet voor niets:

De pups van Amy en Bing zijn intussen alweer ruim 9 weken oud en op twee na allemaal naar hun nieuwe baasjes vertrokken. Knut en Django blijven iets langer, want hun baasjes zijn nog op vakantie. We kunnen niet anders dan concluderen dat de combinatie Amy x Bing een schot in de roos was. Het zijn hele actieve pupjes, waar we onze handen echt wel vol aan gehad hebben, maar de baasjes zullen er ongetwijfeld hele leuke hondjes aan hebben. Ze zijn allemaal heel erg nieuwsgierig en open. Amy en Bing hebben puik werk geleverd samen.

     

Onderstaande filmpjes zijn opgenomen toen de pups 7 weken oud waren en ze geven een goed beeld van het nest. Er zijn ook filmpjes bij van de volwassen honden die met elkaar spelen. Dat gaat allemaal in perfecte harmonie en de mensen die op pupbezoek kwamen, stonden er stuk voor stuk versteld van dat de honden zo goed en sociaal met elkaar omgaan en dat ze zo vrij en open naar mensen toe zijn. We zijn dan ook ontzettend trots op onze roedel en ook over het G-nest zijn we meer dan tevreden.

Ons G-nest was voorlopig even ons laatste nest. Het zal nu waarschijnlijk minstens een jaar duren voor we weer een nestje pups hopen te verwelkomen en dat zal dan wederom met Amy zijn. We kunnen ons voorstellen dat u zo lang niet wilt wachten. In dat geval verwijzen we u graag door naar kennel Of Black and White Island in Kampen. Daar worden pups verwacht van Quinta en Cedor, maar ook van Laska en onze Lux (nestherhaling van vorig jaar). Ook kunt u contact opnemen met Greetje Dozeman van kennel Of Haely's Future die nog voor enkele Lux-kinderen een fijn baasje zoekt.

Tja, en soms is er ook minder leuk nieuws te melden. Imala van kennel For the Joy of Life in IJmuiden heeft een nestje van 9 pups gehad. Onze Lux is de vader van deze pups en we hebben deze combinatie vol vertrouwen gemaakt. Maar helaas is Moeder Natuur ons niet altijd even goed gezind, zo bleek na ruim 6 weken. Een dochtertje van Imala en Lux bleek een slokdarmverlamming te hebben. Hoewel er over deze afwijking niet zo heel erg veel bekend is qua vererving, staat wel vrij zeker vast dat het om een erfelijke afwijking gaat. Conny heeft besloten haar niet in te laten slapen en Kyomi is intussen verhuisd naar haar nieuwe baasjes, die haar de juiste medicatie geven, hopende dat het probleem hiermee te verhelpen danwel onder controle te houden is. Natuurlijk schrokken we ontzettend van dit nieuws, want als we iemand een probleemloos nest gunden, dan was dat Conny wel (die al het nodige te verduren heeft gehad door de jaren heen). We gunnen niemand dit soort ellende, maar Conny al zeker niet. Gelukkig hebben we een heel goed contact met Conny en zij heeft ons vanaf het begin ontzettend goed op de hoogte gehouden.

Voor Imala was dit haar eerste nest, voor Lux het tiende. De vorige 9 nesten waren, voor zover wij weten (hopende dat we op de hoogte gesteld worden van alle bijzonderheden die er te melden zijn) probleemloos. Sommige mensen beweren dat slokdarmproblemen van beide kanten komen (dat beide ouderdieren drager ervan moeten zijn), maar wij hebben daar zo onze twijfels over. Niet omdat het nu onze eigen reu betreft en we op deze manier de teef de schuld kunnen geven, maar meer op basis van de dekkingen die hij al gedaan heeft. Hij heeft meerdere teven gedekt die uit lijnen komen waarvan bekend is dat er slokdarmproblemen in voorkomen en niet één keer is het probleem eruit gekomen. Ook zijn nestbroer Lucky heeft een teef gedekt die in haar eerste nest nakomelingen had met slokdarmproblemen en het nest van deze teef en Lucky was probleemloos. Zelf hebben we tot op heden ook nog geen slokdarmproblemen in onze nesten gehad, hoewel veel fokkers van mening zijn dat we werken met lijnen die er bol van staan. Met name van de oude Sutumer Grund-lijnen wordt beweerd dat deze problemen erin zitten en dat zal vast het geval zijn, maar wij hebben ze in onze eigen (lijnteelt)nesten niet gezien.

Helaas is er maar weinig openheid inzake dit probleem, waardoor het héél erg lastig is om erachter te komen waar het vandaan zou kunnen komen. Het blijft dus gissen. We zijn intussen echter zo ver (met behulp van andere fokkers die wel informatie delen en openbaar maken) dat we vol vertrouwen durven te zeggen dat de lijn van Lux veilig is op dit vlak. Hoewel men erg stellig beweert dat het om een erfelijk probleem gaat, vinden wij dat lastig te geloven, juist ook omdat er weinig over bekend is. Het zou net zo goed een foutje van Moeder Natuur kunnen zijn. We hebben, in overleg met Conny uiteraard, besloten om hier van begin af aan open en eerlijk over te zijn. Wij geloven namelijk nog steeds dat je alleen verantwoorde fokcombinaties kunt maken als je zoveel mogelijk informatie hebt om vanuit te gaan. We realiseren ons dat dit, met name voor andere fokkers, juist weer een nieuwe stok is om mee te slaan, maar we hebben desondanks besloten openheid van zaken te geven. Wij willen onszelf recht in de spiegel aan kunnen kijken en dat zouden we niet kunnen als we dit onder het tapijt zouden schuiven, ook al geloven we dat dit probleem niet direct uit de lijn van Lux komt (gebaseerd op verkregen informatie en gebaseerd op navraag bij fokkers die we kennen en vertrouwen en gebaseerd op informatie die we gekregen hebben van de eigenaar/fokker van de vader van Lux).

We hopen van harte dat Kyomi zo goed mogelijk herstelt van de verlamming en dat ze een prachtig, gezond leven mag leiden en stokoud mag worden. We duimen hier uiteraard voor!

Maar ook de stippelneusjes van de pups van Lux blijven de gemoederen bezighouden. Omdat we zelf ook wel benieuwd waren of er misschien een verband was met het Merle-gen of de D-Locus, hebben we Lux hierop laten testen. De resultaten zijn als volgt:

Merle: N/N (normaal, oftewel vrij)
D-Locus: D/D (vrij)

Er is op dit moment in elk geval geen enkele reden om aan te nemen dat het gezondheidgerelateerd is en dat blijkt ook wel uit de testresultaten. Het gaat waarschijnlijk, voor zover we dat nu kunnen zeggen, om een fenotypisch probleem (zichtbaar met het oog), te vergelijken met een flapoortje, wildkleur of een wisselneus. Mocht er dus gefokt gaan worden met pups die in het nest een stippelneusje hadden, dan is het verstandig hier een reu bij te zoeken die uit een pigmentsterke lijn komt. Ook in het nest van Amy had één pup een stippelneusje. Dat is op onderstaande foto goed te zien. Het begon met een roze neus met een paar zwarte stipjes en naarmate de weken vorderden, werden de stipjes vlekjes, uiteindelijk resulterend in een bijna helemaal zwarte neus. Alleen bovenop haar neus is het nog roze, maar het zou ons niets verbazen als haar neus over een paar weken ook bovenop helemaal zwart is.

We hebben uiteraard niet met alle eigenaren van Lux-kinderen contact, maar voor zover ons nu bekend is, hebben al zijn zoons hun beide balletjes en op het gebied van gebitten hebben we ook nog niets raars gehoord. Vienna en Boaz hebben allebei een volledig schaargebit en inmiddels zijn ook de eerste nakomelingen van Lux geröntgend. Ze hebben allebei HD A en ED 0, wat natuurlijk fantastisch is. Tot nu toe vererft Lux helemaal super en we hopen dat de fokkers die Lux gebruiken of gebruikt hebben en ook de mensen die Lux-kinderen hebben ons op de hoogte blijven houden. Op die manier kunnen wij verantwoorde keuzes maken, dus hoe meer informatie we krijgen, hoe beter.

Verder zijn we op zondag 16 juni 2013 naar de Kampioensclubmatch van de RZWH geweest. Hoewel we al een beetje verwacht hadden dat de keurmeester die de reuen keurde voor een ander type zou gaan, was het voor ons uiteindelijk wel een héle grote teleurstelling dat Lux met een ZG 'beloond' werd. Een ZG (Zeer Goed) is niet slecht natuurlijk, maar hij heeft tot op heden alleen maar Uitmuntend behaald en we vinden echt dat Lux meer dan een ZG waard is. Maar deze keurmeester (mevrouw Lochs-Romans) was een andere mening toebedeeld. Allereerst twee standfoto's van Lux (met dank aan Sabrina Visser)...

  

Zijn keurrapport luidt als volgt: '3 jaar, langstokhaar, flinke reu die wat zwaar overkomt, maar niet te dik is, in beenlengte krapaan, diepe borst, mooi rastypisch hoofd met goed pigment, mooie oorplaatsing + correct van lengte, correct gebit, voor en achter zeer fraai gehoekt, zeer fraai verzorgde vacht, jammer door de zwakke pols lijken de benen nog korter dan ze in werkelijkheid zijn, maar mochten net iets langer zijn, goede staart, vlot gangwerk, maar front mocht krachtiger, fraai gedrag'.

Een keurrapport dat zichzelf op enkele vlakken enorm tegenspreekt. Ja, zijn polsen zouden wat sterker mogen zijn en ja, vergeleken met de reuzen die tegenwoordig gefokt worden, lijkt het inderdaad alsof de benen van Lux aan de korte kant zijn, maar we blijven het jammer vinden dat keurmeesters niet wat beter en nauwkeuriger voelen. Betekent dit nu echt dat we een volgende keer zijn buiklijn bij moeten laten werken? Want Lux heeft een enorm lange vacht en met name de haren onder zijn buik zijn heel erg lang. Dat zorgt ervoor dat het lijkt alsof zijn benen korter zijn en we zien dus ook steeds vaker dat buiklijntjes bijgewerkt worden. Iets waar wij faliekant op tegen zijn. Lux is qua type kennelijk een reu voor de liefhebber van een wat zwaardere, compactere bouw en dat is iets waar we in de toekomst rekening mee zullen moeten houden als we hem inschrijven voor een show. Hij is met zijn 63 cm zeker niet klein en we hopen de volgende keer een keurmeester te treffen die door zijn enorm dikke en lange vacht heen weet te kijken en hem zo op waarde weet te schatten. Want het bijwerken van buiklijntjes is aan ons niet besteed. Lux kreeg dus een ZG en werd 3e geplaatst.

Ook Boaz mocht zijn beste pootje voorzetten, maar daar Lux al aan de beurt was geweest, was elke hoop op een goede afloop al vervlogen voor de we ring betraden. Boaz lijkt namelijk erg veel op zijn vader, al is hij met zijn 16 maanden natuurlijk nog lang niet af. Zijn vacht is dus ook nog niet zo lang als die van zijn vader, al zal het daar uiteindelijk wel op uit draaien als we bekijken hoe lang zijn vacht nu al is. En hoewel Boaz maar 1 cm groter is dan zijn vader, vond de keurmeester zijn beenlengte kennelijk helemaal prima. Van Boaz helaas geen foto's in de ring, maar bij deze wel zijn keurrapport:

'16 maanden, mooi mannelijk rasbeeld met goede lengte hoogte verhouding, goede beenlengte, wigvormig hoofd, goede voorsnuitlengte, correcte schedel, mooie oorplaatsing, goed gepigmenteerd, mooi oog, mooie hals-rugbelijning, voor en achter correct + normaal gehoekt en niet overdreven, goed lichaam, vacht van goede structuur, maar in de wissel, mooie staart, goede hakken, gaat met veel allure en stuwkracht en goede paslengte, super gedrag'.

Boaz werd 2 Uitmuntend geplaatst. Hij deed aan het einde van de dag ook nog mee aan de fokgeschiktheidskeuring van de RZWH. Normaliter wachten we daarmee tot de hond iets ouder is, maar in dit geval was de keuring op een show waar we al aanwezig waren én die show was ook nog eens praktisch naast de deur, dus we zouden wel gek zijn als we zouden wachten tot een volgende keer om dan misschien wel naar de andere kant van het land te moeten rijden. Daar Boaz pas 16 maanden oud is en zijn ellebogen pas op de leeftijd van 18 maanden geröntgend mogen worden, krijgt hij zijn officiële goedkeuring pas als zijn HD -en ED-uitslagen goed zijn. Daarvoor moeten we dus nog even geduld hebben. We weten wel dat hij onder voorbehoud van deze uitslagen goedgekeurd is voor fokdoeleinden en Lex Iding heeft na de keuring twee hele mooie foto's van Boaz gemaakt en die wilden we u uiteraard niet onthouden.

  

We hopen uiteraard dat zijn heupen en ellebogen goed zijn en dat hij dan vanaf eind 2013 als dekreu ingezet mag gaan worden. Hij is een zoon van onze Lux en zijn moeder Ginna komt uit deels Tsjechische en Duitse lijnen, die hun kwaliteit door de jaren heen al ruimschoots bewezen hebben. Wij zijn in elk geval dolblij met Boaz, want hij is uitgegroeid tot een fijne, evenwichtige, mensgerichte en ontzettend vriendelijke hond. Hij is dol op kinderen en aandacht, getuige ook onderstaande foto's :-) Meer foto's vindt u op zijn eigen pagina.

     

     

 Tja, en dan is Vienna er nog. Ook zij mocht meedoen op de Kampioensclubmatch, in de babyklasse teven. Zij werd gekeurd door de heer Wauben en ook hij ging voor een iets ander type, maar dat neemt niet weg dat Vienna het werkelijk subliem gedaan heeft. Ze bleef heel netjes staan en liet zich tot twee keer toe (eerst door de keurmeester en toen door zijn stagiaire) helemaal betasten. Ze vond het allemaal prima en dat is precies zoals we haar kennen: gemakkelijk, ongecompliceerd en heel erg open en mensgericht. Anita Nefkens heeft twee hele mooie foto's van haar gemaakt, waarvoor onze dank!

  

Haar keurrapport luidt als volgt: teef van 5,5 maanden, goed ontwikkeld geslachtstype, goede lichaamsverhouding, mooi tevenhoofd, parallel, goed geplaatst mooi oor, wat diep in stop, prima expressie, goede snuit en gebit, goede hals, rug moet nog vaster, goed ontwikkeld lichaam, goede hoekingen voor, vrij steil in bekken, polsen en hakken moeten nog krachtiger, prima vacht, moet bij het gaan nog krachtiger worden.

Ze werd 2 Veelbelovend. Erg netjes voor de eerste keer. De babyklasse zegt natuurlijk ook nog niet zo heel erg veel, maar daar dit een buitenshow was en de heer Wauben een erg fijne keurmeester voor de honden is, leek ons dit de perfecte oefengelegenheid voor Vienna. Haar eerstvolgende optreden zal later dit jaar of volgend jaar in de jeugdklasse zijn. Ze mag eerst nog een paar maanden lekker pup zijn.

Het weekend van 8 en 9 juni 2013 was een héél druk weekend voor ons. Sanne was zo lief om op de pups en andere honden te passen, zodat wij naar de kennelreünie van kennel Of Shadasa in Emmen konden gaan, alwaar we een groot deel van de kinderen van Januja en Lux (9 maanden oud) teruggezien hebben. We hadden Lux en zijn moeder Laecey meegenomen en het was een bijzonder geslaagde dag waar we met veel plezier op terugkijken. Wat een ontzettend leuke en mooie honden zijn het geworden! In een groot deel van de nakomelingen van Januja en Lux zagen we veel van Januja terug en iets minder van Lux (wat niet erg is, want ook Januja is een juweeltje), maar er was één teef die wel héél erg veel op haar vader lijkt en dat was Bella. Onderstaande foto spreekt waarschijnlijk boekdelen...Bella is de vrouwelijke versie van haar vader Lux :-)

De volgende dag gingen we op weg naar IJmuiden om de pups van Imala en Lux te bekijken. We proberen alle nesten van Lux die in Nederland geboren worden te bezoeken, om zo een beeld te krijgen van hoe hij vererft. De pups vielen enorm op door hun ontzettende open, vrolijke karaktertjes en ook qua type waren ze schitterend om te zien. We kunnen niet anders dan alweer heel erg blij en trots zijn! Het houdt maar niet op :-)

 Zo, dat was het nieuws voor dit moment. Het lijkt ons genoeg om weer een paar weekjes op te teren. Wij gaan genieten van de zomervakantie en zullen u op de hoogte houden van alle nieuwtjes en ontwikkelingen.

Zaterdag 1 juni 2013: Het is alweer even geleden, maar EIN-DE-LIJK is er dan weer een pupdate van de pups van Amy en Bing. We hebben een paar waanzinnig drukke weken achter de rug, maar vandaag toch een beetje tijd gevonden om nieuwe foto's op de site te zetten. Inmiddels hebben bijna alle pups een baasje. Er is alleen nog een teefje beschikbaar. Kijk bij Puppy's voor meer informatie en foto's.

Ook onze kleine Vienna (5 maanden oude dochter van Jessie en Lux) is heel erg voorzichtig en lief met de pups. Ze is zelf nog een 'baby', maar ze lijkt zich er goed van bewust te zijn dat ze voorzichtig moet zijn met de pups :-)

Er is nog meer nieuws! We hebben anderhalf jaar geleden ons lidmaatschap van de ZWHVN beëindigd. Dit was destijds de enige door de Raad van Beheer erkende rasvereniging, maar lid zijn had voor ons geen meerwaarde meer. Vandaar dat we ons lidmaatschap in december 2011 beëindigd hebben. Inmiddels staat de Raad van Beheer echter meer rasverenigingen per ras toe en er is een nieuwe vereniging opgericht: de RZWH. We besloten toen deze club en hun activiteiten te gaan volgen en van daaruit te bekijken of we lid zouden worden. Inmiddels hebben we de knoop doorgehakt en hebben we besloten lid te worden. De RZWH is een club die er zowel is voor de fokkers als voor de leden. Er worden leuke evenementen georganiseerd en de club heeft een veel minder controlerendere houding. Dat kan een nadeel zijn, maar wij zijn en blijven van mening dat fokkers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dat een club er niet is om als politieagent op te treden. Helaas is dat in sommige gevallen wel nodig, maar je moet er niet in gaan doorslaan. Karakter en gezondheid hebben bij ons al jaren eerste prioriteit. Op die vlakken hebben we altijd al onze verantwoordelijkheid genomen en de progressieve houding van de RZWH staat ons wel aan. Onze honden zullen vanaf nu dus ook bij de RZWH voor hun fokgoedkeuring gaan. Voor Amy betekent dit dat er ergens later dit jaar of begin volgend jaar een fokkeuring op stapel staat. Ook Boaz zal bij de RZWH voor zijn goedkeuring gaan en Lux zal als dekreu vermeld worden op de dekreuenlijst. Hij heeft zijn goedkeuring al ruim anderhalf jaar geleden gekregen bij de ZWHVN en de RZWH neemt die goedkeuring over.

Ook zijn we vorige week op bezoek geweest bij de pups van Ice en Lux (kennel Cricket Mountains in Nuth). Het zijn ontzettend mooie, leuke pupjes die opvallen door hun vrolijke, open karaktertjes en mooie type. Er is ook dit keer weer een zogenaamd 'stippelneusje' bij, wat intussen een trademark lijkt te zijn van Lux :-) Een stippelneusje is iets anders dan een wisselneusje. Bij de stippelneusjes zien we dat de neusjes in het begin roze zijn en er dan per week meer zwarte (en dan ook echt gitzwarte) stippels op verschijnen die meer en meer naar elkaar toe 'groeien' en uiteindelijk resulteert dat in praktisch helemaal zwarte neusjes. Het duurt weliswaar wat langer dan bij de andere pupjes en in een enkel geval blijf je op de neusrug een roze vlekje zien, maar in de meeste gevallen wordt het neusje uiteindelijk helemaal zwart. Dat is tot nu toe ook het enige 'out of the ordinary' wat we hebben kunnen ontdekken als het gaat om hoe Lux vererft, maar er zijn fokkers die vinden dat het iets héél erg abnormaals is en ze vinden dat ze dat ook vooral aan anderen kenbaar moeten maken. Het blijft een bijzonder wereldje, dit fokwereldje. Het komt overigens wel meer voor, maar de meeste fokkers schamen zich voor die neusjes en plaatsen er daarom geen foto's van op Facebook of op hun website. Een collega-fokker heeft zelfs al eens de vraag gekregen waarom ze die foto's op internet zette. Dit bevestigt in elk geval dat het vooral om uiterlijke schoonheid draait bij de meeste fokkers en dat blijft een kwalijke zaak. Hieronder ziet u een pup van Liefje een Lux. Een prachtig teefje dat in het nest ook een flinke stippelneus had. Zie hier wat er van die stippelneus over is gebleven een paar weken later...alleen een klein roze vlekje bovenop de neus. Gelukkig kan een hond stokoud worden met een stippelneus. Wij schamen ons er in elk geval niet voor en willen graag open en eerlijk zijn over hoe/wat Lux vererft. We zien dit overigens niet in elk nest, maar enkel en alleen in combinatie met teven die in hun stamboom honden hebben zitten die wat minder pigment hebben/hadden. Als we de balans opmaken, kunnen we op dit moment in elk geval wel zeggen dat Lux op het gebied van karakter en type meer dan subliem vererft. Zijn eerste nakomelingen zullen binnen nu en een paar maanden geröntgend worden en dat is altijd weer spannend. Maar tot nu toe kunnen we niet anders dan dik tevreden en heel erg trots zijn.

Tot slot heeft Lux op 22 mei de fantastische Ninia Laska of the White Wolves Home gedekt. Laska en Lux hebben vorig jaar ook pups gehad samen en dat nestje was een dusdanig schot in de roos, dat Marianne Rooseboom van kennel Of Black and White Island besloot deze combinatie te herhalen. De pups worden eind juli verwacht. De pups uit het vorige nest zijn allemaal uitgegroeid tot fijne, evenwichtige, stabiele, gezonde en erg mooie honden en we hopen dan ook van harte dat Laska drachtig is en dat we eind juli weer pupjes mogen verwelkomen bij kennel Of Black and White Island in Kampen. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met Marianne. Tijdig reserveren is wel aanbevolen, daar we verwachten dat er behoorlijk wat interesse zal zijn voor pups uit deze bewezen uitmuntende combinatie. Hieronder ziet u foto's van Anthira, Buddy, Rex en Snow. Dit zijn twee dochters en twee zoons van Laska en Lux. We zijn heel erg trots op de prachtige kids van Laska en Lux en kijken nu al uit naar de geboorte van hun kleine 'broertjes en zusjes'.

  

     

     

Dat was het nieuws voor dit moment. We zullen ons best doen de site wat frequenter bij te werken met nieuwe foto's van de pups, maar dat is er door tijdgebrek de laatste tijd wat bij ingeschoten. Onze excuses daarvoor!

Donderdag 9 mei 2013: Hoera! De pups van Amy en Bing zijn vandaag geboren! Het zijn maar liefst 12 pups en de verdeling is helemaal perfect: 6 reutjes en 6 teefjes. Er zijn nog pups beschikbaar. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Een uitgebreid verslag van de bevalling en een aantal foto's vindt u op de pagina Puppy's.

Hieronder alvast een mooie foto van Amy en haar prachtige pupjes.

De andere honden vinden het ook maar wat leuk dat er weer pupjes zijn :-) Ze genieten nu alweer volop van alle puppyvisite en houden de werpkist nauwlettend in de gaten. Ook de kleine Vienna, die dit voor het eerst meemaakt vanaf de zijlijn, vindt het allemaal maar interessant en vooral ook erg spannend. We hebben ook wat foto's van de andere honden gemaakt. Die staan in een apart fotoalbum. Klik hier om direct naar dat album te gaan.

Hier alvast een klein voorproefje. Links ziet u Vienna, in het midden haar halfbroer Boaz en rechts hun vader Lux.

     

Donderdag 2 mei 2013: Het aftellen kan gaan beginnen! Amy is bijna 8 weken drachtig en na het weekend zijn de pups levensvatbaar en mogen ze geboren worden. Amy begint het aanmerkelijk zwaarder te krijgen. Ze slaapt meer en hijgt vrij veel. Eten doet ze mondjesmaat. Hopelijk wordt dat een stuk beter zodra de pups het levenslicht gezien hebben. Het aftellen kan nu echt gaan beginnen! We hebben nieuwe foto's geplaatst op de drachtpagina van Amy. Klik hier om direct naar die pagina te gaan. Hieronder alvast een klein voorproefje. Op de foto links ziet u ons werpkist-testpanel bestaande uit Laecey, haar moeder Caely en haar dochter Amy...en daaronder Amy en haar broer Lux. Amy zelf is er zo onderhand wel een beetje klaar mee, getuige de rechtse foto :-) Op de foto daaronder zier u Amy en haar moeder Laecey.

  

  

Er is nog meer! We hebben de pagina Over ons ook bijgewerkt. We krijgen van pupkopers nogal eens de vraag hoe we ertoe gekomen zijn om te gaan fokken en ook wordt ons geregeld de vraag gesteld hoe we tot de keuze van een dekreu komen. We hebben hier op de pagina Over ons wat meer over verteld, zodat u inzicht krijgt in onze gedachten en visie omtrent fokken.

It's all in the genes...

Donderdag 25 april 2013: We hebben héél veel leuk nieuws!

We beginnen op zondag 21 april 2013. We zijn die dag naar de internationale hondententoonstelling in Goes geweest samen met Roxanne Kort en Rene, een vriend van Roxanne. Wij hadden Lux en Boaz ingeschreven en Roxanne had Gigi ingeschreven. De keurmeester (mevrouw E. Bakker-Van de Woestijne) had op eerdere shows al laten merken een Gigi-fan te zijn, dus het leek Roxanne leuk om Gigi bij haar in te schrijven, daar deze keurmeester ook de rasgroep zou keuren. We besloten daarop samen te rijden, daar we niet al te ver bij elkaar vandaan wonen. Wij hadden Boaz ingeschreven in de jeugdklasse reuen en Lux mocht meedoen in de openklasse reuen. Vienna mocht voor spek en bonen mee, als socialisatie en om alvast een klein beetje aan dat showgebeuren te wennen. Dus we gingen op zondagochtend 21 april om half 6 op weg naar Goes, om daar rond 8 uur aan te komen. Het begon al druk te worden, maar we hebben nog een mooi, ruim plekje pal naast de ring kunnen bemachtigen. Iets later sloten Charlotte en Carina Smeets zich ook nog bij ons aan, wat garant stond voor veel gezelligheid :-) Ze hadden de Zwitserse Witte Herder Meldo bij zich en de Duitse Herder langhaar Onyx. We zaten dus met een tamelijk riante groep mensen en honden bij elkaar en er viel geen onvertogen woord. Heerlijk!

De Zwitserse Witte Herders waren rond 12 uur aan de beurt. Boaz mocht als eerste zijn kunsten vertonen. Hij liep als een trein en stond als een huis. Hij wilde ook maar wat graag tegen de keurmeester aan kruipen om te kroelen. Gelukkig zag ze dat niet als een poging tot omkoping :-) Hij kreeg een prachtige beoordeling en werd beloond met 1 Uitmuntend, jeugd-CAC. Zijn eerste 'echte' optreden (want de puppyklasse telt natuurlijk nog niet echt) was dus meteen een groot succes.

Meteen daarna mocht Lux de ring betreden. Hij had geduchte concurrentie, want zijn tegenstanders waren allebei al kampioen. Lux deed het echter helemaal super. Hij liep geweldig en stond als een huis in stand. Hij had er echt lol in. De ringtraining van Wendy van Oosten (Show Dog Centre Zwolle) heeft duidelijk vruchten afgeworpen, want Lux had voorheen helemaal niet zoveel plezier in showen. Lux werd 1 Uitmuntend en daar waren we al ontzettend blij mee! Maar daarmee waren we er nog niet. Dat betekende dat we opnieuw de ring in moesten voor Beste Reu...met zowel Lux als Boaz. Ingewikkeld...maar gelukkig bood Roxanne een helpende hand. Zij bracht Boaz voor. Daarnaast was er nog de mooie reu die eerste was geworden in de kampioensklasse. Tot onze vreugde koos de keurmeester echter voor Lux. Hij werd daarmee Beste Reu en kreeg het CAC-CACIB. We waren door het dolle heen!

Vervolgens werden de teven gekeurd en Gigi werd tot beste teef gekozen. Het is ook een plaatje van een teef, dus we begrepen dat wel :-) Lux en Gigi moesten daarna dus tegen elkaar lopen voor Beste van het Ras en dat werd Gigi, wat wij helemaal niet erg vonden. Wij hebben niet zo heel veel met een optreden in de erering, daar waar Roxanne dat (als professioneel handler) helemaal fantastisch vindt, dus we waren dik tevreden met de afloop. Gigi werd in de erering zelfs nog 9e van rasgroep 1. Een knappe prestatie, want ze had veel concurrentie binnen de rasgroep. Nogmaals gefeliciteerd met de prestatie van je showparel Roxanne!

We konden daarna dus dik tevreden huiswaarts keren. Een auto vol met winnaars, wat wil je nog meer? :-)

Wij zijn over het algemeen genomen geen showliefhebbers. De zenuwen spelen ons meestal parten, dus beginnen we er gewoon liever niet aan. Bovendien is het niet goedkoop om regelmatig mee te doen aan een show, dus we moeten op dat vlak weloverwogen keuzes maken. We zijn wel van plan om weer iets vaker te gaan showen, zeker nu we gezien hebben dat zowel Boaz als ook Lux er enorm veel plezier in hebben. Wat ook wel meehelpt, is de gezelligheid. Het was echt een hele leuke, gezellige dag en we hebben van jaloezie en afgunst weinig gemerkt. Dat is ook wel eens anders geweest.

We hebben ook foto's gemaakt. Het licht in de hal was niet optimaal. Het was er erg donker, waardoor de kwaliteit van de foto's niet super is. We hebben de beste foto's voor u uitgekozen. Allereerst Boaz in de jeugdklasse reuen.

  

Vervolgens Lux in de openklasse reuen.

  

Tot slot twee mooie foto's van de beste reu (Lux) en de beste teef (Gigi).

  

We hebben nog veel meer foto's gemaakt. Die hebben we in een apart album gezet. Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

Maar er is nog meer nieuws. Gisteren (woensdag 24 april 2013) zijn de pups van Imala en Lux geboren. Het zijn 5 teefjes en 4 reutjes. Tja, en Ice dacht: dan kan ik niet achterblijven...de pups van Ice en Lux zijn vandaag dan ook geboren. Het zijn 4 reutjes en 2 teefjes. Met zowel Imala en haar kroost als met Ice en haar kleintjes gaat het super. We zijn heel trots op de dames en we zijn heel benieuwd hoe de pasgeboren mini-Luxjes zich zullen ontwikkelen. Nogmaals gefeliciteerd Conny en Astrid! Voor meer informatie over deze nestjes kunt u contact opnemen met Conny Voesenek van kennel For the Joy of Life in IJmuiden of met Astrid Kouwenberg van kennel Cricket Mountains in Nuth.

Tja, en dan is er nog onze eigen Amy die drachtig is van Bing. Het gaat prima met haar, al eet ze nog steeds niet altijd even geweldig. Haar buikje groeit desondanks gestaag door, maar Amy krijgt het wel zichtbaar zwaarder. We hebben op maandag 22 april wat foto's gemaakt van Amy. Ze is op deze foto's ruim 6 weken drachtig. Hieronder ziet u alvast twee foto's. De rest van de foto's kunt u bekijken door hier te klikken. Deze pagina is ook te bereiken via de pagina Puppy's.

  

Daar Lux op dit moment in een uitmuntende conditie is, hebben we een fotoshoot met hem gedaan. Hij ziet eruit om door een ringetje te halen en zoiets moet je natuurlijk vereeuwigen :-) Het resultaat van de fotoshoot kunt u in een apart fotoalbum bekijken. Klik hier voor het fotoalbum. Hieronder alvast een klein voorproefje...

  

     

Zondag 14 april 2013: In onze update van gisteren hebben we het onder meer over het feit dat veel mensen ons mailen/bellen met de vraag of Lux nog ergens gaat dekken of bij ons nog met een teef voor pups gaat zorgen, omdat ze zo graag een pup van hem zouden willen hebben. Ook lopen we er nog steeds tegenaan dat fokkers zich persoonlijk beledigd voelen wanneer we ze duidelijk maken dat ze geen dekking krijgen van Lux. We hebben er onze redenen voor dat Lux alleen bij bevriende fokkers (die we dus vertrouwen) mag dekken. Bovendien willen we voorkomen dat teveel nakomelingen van Lux in de fok terechtkomen, eenvoudigweg omdat dit voor de genenpool en de toekomst van het ras geenszins een goede zaak is. Er zijn al fokkers die beweren dat Lux problemen vererft en dat we hem daarom maar beperkt laten dekken. Alsof het heel erg vreemd is dat je je reu niet onbeperkt laat dekken en er dan wel iets aan de hand moet zijn ofzo. Het blijft een bijzonder wereldje, dat fokwereldje :-) Gelukkig weten wij wel beter.

De mogelijke gevolgen van het veelvuldig inzetten van dekreuen zijn mooi beschreven in een artikel van C.A. Sharp uit 1998. Klik hier om het artikel te lezen. Het artikel mag dan intussen 15 jaar oud zijn, maar het probleem van veel ingezette dekreuen en de gevolgen daarvan zijn nog altijd erg actueel. Het artikel is erg toegankelijk geschreven en ook goed te begrijpen voor mensen die niet zo thuis zijn in de rashondenfokkerij. Een echte 'must-read' dus.

Meer interessante artikelen met betrekking tot de rashondenfokkerij vindt u door hier te klikken. Er zijn ook nog enkele andere vertaalde artikelen die de moeite van het lezen waard zijn. Die vindt u door hier te klikken.

Tja, en als Lux zo doorgaat met het 'produceren' van superpupjes, zoals onder meer Mister Boaz en Miss Vienna (zie compilatie hieronder), dan hoort u ons sowieso niet klagen :-)

     

 Ga zo door Lux, je bent onze topper! :-)

  

Zaterdag 13 april 2013: Hoeraaaaa! Een echo heeft op vrijdag 5 april uitgewezen dat Amy drachtig is!

Bij Jessie zagen we al twee weken na de dekking dat ze drachtig was. Een echo was daarom niet eens nodig, het was overduidelijk. Bij Amy lag dat toch net even anders. Ze gedroeg zich wel anders dan normaal, maar dat deed ze de vorige beide keren ook en toen heeft ze geen pups gehad. We durfden op die signalen dus niet meer te vertrouwen. Voor hetzelfde geld was ze gewoon schijndrachtig. We zagen deze keer echter ook nauwelijks iets aan haar. We besloten dus al snel dat we een echo zouden laten maken, gewoon om het zeker te weten. Op vrijdag 5 april was het dan zover. Eerst maar eens op de weegschaal, maar ze was geen grammetje aangekomen...nu hoeft dat ook niet persé en het leek ons sowieso al onwaarschijnlijk dat ze aan was gekomen, daar ze al bijna een week amper at (wat op zich niet heel vreemd is voor haar doen. Ze heeft wel vaker van die periodes dat ze heel slecht eet), maar de andere teven met wie we in het verleden nestjes hebben gehad waren allemaal iets aangekomen na vier weken dracht...

We waren gelukkig vlot aan de beurt. De dierenarts schoor een klein stukje op haar buik kaal en zette de echokop erop. Hij hoefde niet lang te zoeken, want met dat de echokop haar buik raakte, kwam het eerste vruchtblaasje overduidelijk in beeld. Yessss! Dus toch! Tellen is altijd erg lastig en we pinnen ons niet graag vast op een bepaald aantal, maar het heeft er alle schijn van dat het geen klein nestje zal gaan worden. Amy heeft ons goed voor de gek gehouden de afgelopen vier weken!

We kunnen ons dus gaan opmaken voor de geboorte van ons G-nest. Ons voorlopig laatste nest en dus voorlopig uw laatste kans om een heuse White Flower in huis te halen. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen. We kunnen nog een paar reserveringen aannemen. Hieronder twee afbeeldingen van de echo die we u niet wilden onthouden.

  

Op onderstaande foto's van vandaag is Amy vijf weken drachtig. Haar buikje begint stilaan zichtbaar te worden.

  

En er is nog meer nieuws!

Lux heeft eind februari twee dates gehad. Hij heeft eerst Fancy Ice Surprise of White Condor gedekt en meteen daarna ook nog Just Go Imala For the Joy of Life. Astrid en Conny zijn eind maart met hun dames voor een echo geweest en ja hoor, ze zijn allebei drachtig! Zowel de pups van Ice als die van Imala worden eind april verwacht. Lux heeft weer goed zijn best gedaan :-) We houden u uiteraard op de hoogte.

We krijgen heel geregeld de vraag of we zelf nog pups van Lux verwachten en of Lux nog ergens anders zal dekken dit jaar. Ook krijgen we nog behoorlijk vaak dekaanvragen voor Lux. We voelen ons hierdoor erg vereerd, maar willen wel graag iets opmerken. Lux dekt in principe alleen bij bevriende fokkers. Dit ten gevolge van een teleurstelling (gebroken belofte) vorig jaar. Hij is een mooie reu met een waanzinnig leuk en actief karakter en we zien ook veel van hem terug in zijn nakomelingen. Maar een kopie van Lux zal er nooit komen. Dat kan gewoon niet. Zijn nakomelingen hebben ook een moeder, van wie ze ook erg veel meekrijgen. Onze tip is dan ook: pin je nooit vast op één bepaalde hond, maar denk eraan dat een pup het resultaat is van een combinatie van twee honden. De ene pup heeft wat meer van zijn/haar moeder, de andere pup heeft weer meer van zijn/haar vader...maar ze hebben allemaal twee ouders van wie ze dingen meekrijgen. Lux is héél fotogeniek...waarschijnlijk de meest fotogenieke hond die we ooit zijn tegengekomen. Dat werkt in zijn voordeel, want we kunnen hem daardoor vrijwel altijd mooi vastleggen op de gevoelige plaat. Het is dan ook een genot om foto's van hem te maken...maar ga nooit alleen op foto's af! Iedereen staat vrij om Lux te komen ontmoeten en pas daarna weet je of hij inderdaad zo is als op de foto's en of hij inderdaad zo'n leuk karakter heeft als wij beweren (wij zijn tenslotte zijn baasjes en daardoor altijd enigszins bevooroordeeld).

Nogmaals, we vinden het héél erg leuk dat zoveel mensen interesse tonen in Lux en mocht u hem graag eens in het echt willen zien, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem! Pin u echter nooit vast op de schoonheid van een hond, want het is niet gezegd dat hij/zij die schoonheid doorgeeft aan zijn/haar nakomelingen. En ga ook nooit alleen op foto's af, want die kúnnen een vertekend beeld van de realiteit geven.

Lux zal later dit voorjaar een teef dekken met wie hij vorig jaar al puppy's heeft gehad. Ook zal hij waarschijnlijk een jonge teef bij een fokker met wie we erg goed bevriend zijn dekken. Verder zijn er op dit moment geen dekkingen gepland. Zelf zullen we hem niet meer kunnen gebruiken. We hebben momenteel zijn volle zus Amy met wie we kunnen fokken, maar het lijkt ons niet het beste idee van de dag om haar door Lux te laten dekken :-p En we zouden, als we dat zouden willen, ooit nog een nest met zijn moeder Laecey kunnen fokken. We hebben op dit moment geen concrete plannen op dat vlak (we hebben de ideale dekreu nog niet kunnen vinden voor haar en we fokken niet om te fokken, dus laten we een nest liever achterwege als we die ideale reu niet tegenkomen). Jessie heeft haar laatste nest gehad en zij was eigenlijk de enige die door Lux gedekt kon worden. We zijn wel héél blij dat we die combinatie hebben kunnen maken, want het was/is echt een waanzinnig leuk en mooi nest en alle baasjes zijn erg blij met hun nieuwe gezinslid. Hieronder wat foto's van Kalla, Vienna, Floor en Woody.

  

     

De pups van Jessie en Lux hebben allemaal een heel leuk, actief en vooral open karakter. Dat is iets waar we zelf enorm veel waarde aan hechten. We zijn echt héél erg benieuwd hoe de pups van Amy en Bing zullen zijn, daar Bing een broer is van Jessie en Amy een zus van Lux :-) Dat belooft in elk geval héél veel goeds.

Uit het eerste nest waar Lux de vader van is, hebben we Boaz naar Nederland gehaald. Hij is een ontzettend leuke, vrolijke en vooral immens sociale pretletter die iedereen om zijn pootjes weet te winden. Hij is nog altijd uit vacht, maar dat maakt niet uit. Hij blijft prachtig (zeggen we zeer onbevooroordeeld :-). Hij heeft heel veel van zijn vader, maar het wat zwaardere hoofd komt overduidelijk uit de Tsjechische lijnen aan moederskant. Zijn ogen en expressie heeft hij echter van zijn vader, iets wat wij helemaal niet erg vinden.

  

Ondertussen lijkt het erop dat de lente er eindelijk aan komt. Dat zou tijd worden. Het is half april en er hangen nog steeds geen blaadjes aan de bomen. Het deed begin vorige week zelfs al een piepklein beetje lenteachtig aan, getuige onderstaande foto's van Lux.

     

  

     

Laat de lente maar beginnen!

Zondag 24 maart 2013: Het is alweer ruim twee weken geleden dat Amy gedekt is door Bing. Nog twee weken duimen en afwachten en dan weten we of ze drachtig is of niet. Spannend!

     

We zouden de site dolgraag opleuken met wat sfeervolle lentefoto's, maar tot op heden laat de lente helaas op zich wachten. We moeten het doen met kou, wind en...nog meer kou. Brrrrr...

Gelukkig deert de honden de kou totaal niet. We hebben weer eens wat foto's gemaakt van de honden in de tuin. Die zijn te bekijken op de pagina Foto's en dan helemaal naar beneden scrollen voor Fotoalbum 62.

Hieronder alvast een mooie foto van Lux en zijn 12 weken oude dochter Vienna (Jessie x Lux)...

Dat Lux iets bijzonders is, is ondertussen wel duidelijk. Fotogenieker dan hij bestaan ze niet volgens ons :-)

Ook ons kuiken Boaz ontwikkelt zich tot een schitterende jonge reu. Hij wordt volgende week 14 maanden oud en mag zeker gezien worden, ondanks dat hij compleet uit vacht is...

  

Zondag 10 maart 2013: Hoera! Amy is gedekt! We hopen rond 9 mei 2013 haar eerste nestje te verwelkomen.

Zo heb je bijna drie jaar geen pups en zo heb je in nog geen zes maanden tijd maar liefst twee nesten. Ideaal is dat niet, daar wij het liefst wat langer tussen twee nesten hebben zitten, maar soms laat Moeder Natuur je weinig keus. We hebben het al eerder met Amy geprobeerd, maar tot een dekking kwam het maar niet. Amy is niet de gemakkelijkste, zo bleek wel. We hebben daarom besloten voor een andere reu te kiezen. We wilden Binglee of Edelweiss Blossems in de toekomst graag een keer voor Amy gebruiken, maar daar hij een stuk jonger is dan de andere reu die we wilden gebruiken, leek het ons voor de hand liggend om het eerst met die reu te proberen. Dat heeft niet zo mogen zijn. Amy bleek niet de makkelijkste teef om te dekken te zijn. We waren dus best wel zenuwachtig toen Amy weer loops werd begin maart, want als het deze keer weer niet zou lukken, dan zouden we het niet meer opnieuw proberen. Als Amy niet wil, dan wil ze niet en dan moeten we dat respecteren.

Maar met Bing stonden de zaken er toch héél anders voor. Hij is van de nogal doortastende soort en dat bleek precies te zijn wat Amy nodig had. Geen beleefdheid en hoffelijkheid voor madam, maar gewoon rechttoe rechtaan. Dat had het gewenste effect, want de dekking was binnen zeer korte tijd een feit. Ze hebben dat de twee dagen erna nog eens dunnetjes overgedaan en nu is het vier weken afwachten of Amy inderdaad drachtig is. Spannend!

We kennen Bing al sinds hij een pup is. Leuk detail is dat hij een nestbroer van onze Jessie is. Amy is een nestzus van Lux en daarmee maken we een wel erg leuke combinatie :-) Jessie en Lux hebben samen een waanzinnig mooi nest gehad en de verwachtingen voor de pups van Amy en Bing zijn dan ook, niet geheel zonder reden in dit geval dus :-), erg hooggespannen. We hebben er alle vertrouwen in dat ook deze pups fantastisch zullen zijn. Kijk bij Puppy's voor meer informatie over deze combinatie.

Mocht u meer informatie willen of geïnteresseerd zijn in een pup, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op door ons te bellen op 038-4445636 of door ons een e-mail te sturen.

  

Woensdag 6 maart 2013: Vandaag ontvingen we de officiële MDR1-uitslag van Boaz en de DM-uitslagen van Boaz en Jessie.

Boaz: MDR1 +/+ (vrij), DM N/N (vrij)
Jessie: DM N/N (vrij)

Boaz hoefde niet persé op MDR1 getest te worden, daar zijn beide ouders vrij zijn. Maar Lux is vrij omdat zijn ouders dat zijn en het werd ons te ingewikkeld om telkens van meer voorouders uitslagen te overleggen, vandaar dat we besloten hebben Boaz gewoon te laten testen. Dat is ook nog eens een extra controle en Boaz heeft nu zelf een certificaat. Jessie was al getest op MDR1, maar daar tegenwoordig vrijwel standaard op DM getest wordt hebben we besloten Jessie ook te laten testen...ook al was het F-nest haar laatste nest. Lux was al getest en vrij en Jessie is ook vrij, wat betekent dat de pups dit ook zijn.

Boaz is inmiddels ook alweer 1 jaar oud, wat betekent dat hij officieel op HD getest zou mogen worden. We hebben echter besloten hiermee te wachten tot hij 18 maanden oud is, zodat we ook meteen ED-foto's kunnen laten maken. Dat mag namelijk pas als hij 18 maanden oud is. Het blijft dus nog even spannend...

Of we Boaz in de toekomst als dekreu zullen gaan inzetten, weten we nog niet, maar we weten wel dat hij uitgegroeid is tot een hele lieve en sociale, gevoelige jonge reu die werkelijk alles en iedereen leuk vindt. We zijn nog altijd dankbaar en blij dat hij deel uitmaakt van onze roedel.

Lux heeft intussen weer twee dates gehad. De geluksvogel! Conny en Astrid verwachtten allebei dat hun dames eind januari ongeveer loops zouden worden, maar het werd voor allebei iets later. Daar waar Ice (Fancy Ice Surprise of White Condor) pas laat dekrijp was, was Imala (Just Go Imala For the Joy of Life) juist al vrij snel dekrijp...en dat betekende dat Lux flink aan de bak moest, want ze waren praktisch tegelijk dekrijp, met zelfs één dag overlap.

Nu is het afwachten of beide dames drachtig zijn. Duimen dus maar! Als de dames drachtig zijn, worden de pups eind april 2013 verwacht.

Mocht u meer informatie willen, neem dan contact op met Astrid Kouwenberg van kennel Cricket Mountains in Nuth (Limburg) of met Conny Voesenek van kennel For the Joy of Life in IJmuiden (Noord-Holland).

Lux zal in 2013, zoals het er nu uitziet, nog twee dekkingen doen, waarbij het bij één van deze twee dekkingen om een dame gaat waarmee hij al eerder pups heeft gehad.

Maandag 25 februari 2013: Vandaag zijn de pups van Liefje (CH Lievekeles of Haely's Future) en Lux geboren! Het zijn 3 reutjes en 2 teefjes. Bij interesse in een pup kunt u contact opnemen met Greetje Dozeman van kennel Of Haely's Future in Staphorst (Overijssel).

Hier alvast een foto van trotse mama Liefje en haar kroost.

Zondag 30 december 2012: Hoeraaaaaa! De pups van Jessie en Lux zijn geboren! Het zijn maar liefst 11 pups: 4 reutjes en 7 teefjes! Alle pups zijn voorzien van een fijn baasje.

De bevalling liep niet helemaal zoals we hadden gehoopt, maar het gaat gelukkig goed met Jessie en haar elftal en dát is natuurlijk het állerbelangrijkst!

Een uitgebreid verslag van de bevalling en een aantal foto's vindt u op de pagina Puppy's.

Hieronder alvast een foto van mama Jessie en haar prachtige pups.

Zaterdag 29 december 2012: Terwijl we vol spanning wachten op de geboorte van de pups van Jessie en Lux hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt en eindelijk een pagina voor Boaz gemaakt. Dat zou tijd worden :-) Het was heel veel werk, maar het resultaat mag er zeker zijn.

Klik hier om naar de pagina van Boaz te gaan. U kunt de pagina ook bereiken door op Honden bovenaan deze pagina in het menu te klikken.

        

Nu het jaar 2012 bijna ten einde is, is het meteen een mooie gelegenheid om terug te kijken. We doen dat met gemengde gevoelens, want er zijn heel veel mooie dingen gebeurd en op ons pad gekomen, maar helaas ook minder leuke dingen. Om met de minder leuke dingen te beginnen...we vinden het nog steeds jammer dat Amy en Taika ons dit jaar geen pups hebben gegeven. We gaan met Amy voor een herkansing. We hebben besloten dat met Taika niet te doen.

Ook vinden we het nog steeds ontzettend jammer dat er zoveel haat, nijd en jaloezie binnen de Zwitserse Witte Herder fokwereld is. Dat komt het ras en de toekomst van het ras zeker niet ten goede. Helaas zijn ook wij hier dit jaar meerdere keren mee geconfronteerd. Dat resulteerde er in eerste instantie in dat we Lux tijdelijk als dekreu terugtrokken. Zoveel leugens, zoveel gebroken beloftes...we wisten gewoon even niet meer wie we wel en niet konden vertrouwen.

Korte tijd later besloten we hem weer beschikbaar te stellen, maar alleen voor fokkers die we kenden en vertrouwden. Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. Hij heeft al een aantal keren gedekt en tot op heden zijn we erg tevreden over zijn nakomelingen. We hebben er al heel wat teruggezien en het valt ons op dat hij zijn open en blije karakter en zijn herkenbare type overduidelijk aan zijn nakomelingen doorgeeft. Wat de gezondheid betreft is het nog even afwachten tot ze oud genoeg zijn om daar iets zinnigs over te zeggen, maar we kunnen niet anders dan dik tevreden zijn.

Juist omdat we eerst graag willen zien hoe zijn nakomelingen zich verder ontwikkelen en ondertussen wel de dekaanvragen binnen blijven komen, hebben we besloten vanaf dit moment even geen nieuwe dekaanvragen aan te nemen. Er staan nog een paar dekkingen met hele leuke teven op stapel de komende weken/maanden en daar die teven allemaal rond dezelfde tijd loops worden, lijkt het ons verstandig even de rem in te trappen en geen nieuwe aanvragen aan te nemen. We voelen ons vereerd door alle aandacht die Lux krijgt, maar we hebben ook nog steeds principes wat fokken betreft en die hebben ervoor gezorgd dat we deze beslissing genomen hebben.

Lux zal op zeer korte termijn de prachtige Lievekeles of Haely's Future van Greetje Dozeman dekken en daarnaast in januari/februari ook nog de toppers Just Go Imala For the Joy of Life van Conny Voesenek en Fancy Ice Surprise of White Condor van Astrid Kouwenberg. Daarnaast verwachten we zelf op nóg kortere termijn pups van Jessie en Lux en dan is het ook wel even genoeg voorlopig. Er is verder sowieso nog één nestherhaling gepland, die als het even meezit dit voorjaar realiteit zal worden. Héél misschien komt daar nog een nestherhaling bij later in 2013, maar dat hangt van een aantal factoren af. Alles bij elkaar opgeteld dus meer dan genoeg om voorlopig op te teren :-) Dekaanvragen uit het buitenland nemen we al langere tijd niet meer aan. Voor onze lieve vriendin Patrizia Martinelli uit Italië hebben we een uitzondering gemaakt, maar verdere aanvragen uit het buitenland hebben we niet meer aangenomen.

We hebben de komende tijd genoeg om naar uit te kijken in elk geval :-)

Tja, en toen kwam Boaz begin april op ons pad. We waren helemaal nog niet van plan om een pup erbij te nemen, maar Boaz stal in héle korte tijd onze harten en we konden hem niet meer laten gaan. Hij begint meer en meer op zijn vader Lux te lijken, iets waar we natuurlijk hélemaal niet rouwig om zijn :-)

Gelukkig tóch een nestje pups. Met Taika en Amy hebben we dit jaar helaas geen geluk gehad, maar toen Jessie in oktober wat eerder dan we hadden verwacht loops werd, kregen we toch een sprankje hoop. Ze werd (wel pas op dag 16 voor de eerste keer!) gedekt door onze eigen kanjer Lux en blijkt drachtig te zijn. Yesssss!

We hopen dat 2013 héél veel moois voor ons in het verschiet heeft. We wensen iedereen een héle fijne jaarwisseling en heel veel liefde en geluk in 2013!