Caely's White Flower

If you can dream it, you can do it!

Pups: onze werkwijze

Wij krijgen logischerwijs heel geregeld de vraag hoe wij te werk gaan als wij een nestje pups hebben of verwachten. We zullen dat op deze pagina kort voor u uiteenzetten.
Vaak nemen mensen al contact met ons op voor het nestje überhaupt geboren is. Wij zijn er sowieso voorstander van dat je, als je je aan het oriënteren bent, gaat kijken bij fokkers die op dat moment geen pups hebben. Zodra je een pup ziet, ga je namelijk vaak al overstag...want wie kan zo'n klein wit bolletje wol nou weerstaan? Maar zo'n klein wit bolletje wol wordt ook een keer groot en dan is het ineens andere koek :-) Wij stellen het dus altijd enorm op prijs als mensen al komen kennismaken voor de pups geboren zijn. Tijdens de laatste twee weken van de dracht ontvangen wij echter geen bezoek meer. Dit om de rust voor de aanstaande mama te kunnen waarborgen.

Het is van belang dat er een klik is tussen de toekomstige pupkopers en de fokker en de toekomstige pupkopers en de hond(en). Vandaar dat wij een kennismakingsbezoek als eerste vereiste hebben voor iemand bij ons op de wachtlijst/reserveringslijst komt. Tot de kennismaking is er sprake van een voorlopige reservering, wat natuurlijk niet betekent dat we de pup aan iemand anders toezeggen die misschien net even iets eerder kennis kan komen maken.
Verder vinden we het leuk als toekomstige baasjes geregeld naar de pupjes komen kijken. De eerste twee weken ontvangen we nog maar zeer mondjesmaat bezoek. Ook nu weer om de rust voor moeder en haar kroost te kunnen waarborgen. Maar na die twee weken is het mogelijk om elke week te komen kijken en knuffelen. Houd er wel rekening mee dat de meeste mensen alleen in het weekend kunnen en dat we dus meerdere bezoekjes op één dag inplannen. Maak dus ruim op tijd een afspraak. Natuurlijk begrijpen we het dat het voor sommige mensen niet mogelijk is om wekelijks te komen kijken. Vaak is de afstand daar de voornaamste oorzaak van. Toch is het wel van belang om geregeld te gaan kijken, juist om de ontwikkeling van de pups te kunnen zien. Ook vinden wij het prettig om toekomstige baasjes beter te leren kennen.
Als de pups ongeveer 7 weken oud zijn, gaan we kijken welke pup het beste bij wie past. Wij maken bewust geen gebruik van een puppytest, omdat we van mening zijn dat dit niet meer dan een momentopname is. Wij maken de pups dag in dag uit mee en we achten onszelf hierdoor prima in staat om de juiste match te kunnen maken. Het is uiteraard altijd mogelijk om een voorkeur voor een bepaalde pup uit te spreken, maar wij bepalen uiteindelijk welke pup naar wie gaat. Er is in een nest nooit sprake van de beste, leukste of mooiste pup. Elke pup heeft goede en iets minder goede eigenschappen en daar komt nog eens bij dat de verdere opvoeding voor het allergrootste deel bepaalt hoe een pup zal worden. Dat neemt niet weg dat het erg van belang is om naar de situatie en de gezinssamenstelling te kijken en op die manier te bepalen welke pup het beste bij wie past. Het kan nooit zo zijn dat de eerste op de lijst ook zonder meer eerste keus krijgt. Wij hebben daar namelijk het laatste woord in.
We kunnen uiteraard vooraf nooit garanderen dat een pup al dan niet geschikt zal zijn voor shows of voor de fok. Mocht u aspiraties op dat vlak hebben, dan bent u sowieso contractueel verplicht dit aan ons te melden en fokken mag ook enkel en alleen na onze toestemming. Dat doen we niet om 'pupkopers te pesten' of iets dergelijks. Dat heeft er puur en alleen mee te maken dat wij het jammer zouden vinden als er lukraak met pups uit onze kennel gefokt gaat worden. Aan fokkers geen gebrek, dus als u overweegt om te gaan fokken, dan zult u er vooraf goed over na moeten denken wat uw drijfveer is. Fokken an sich is namelijk niet zo moeilijk. De honden doen het werk wel en een nestje grootbrengen kan feitelijk ook iedereen die zich daar vooraf in verdiept. Maar bij verantwoord fokken komt heel wat meer kijken en daar gaan vaak heel wat jaren voorbereiding aan vooraf. Bezint dus eer gij begint.

Mocht u in de periode dat wij pups hebben kennis willen komen maken, enkel en alleen omdat u wellicht ooit een Zwitserse Witte Herder aan wilt schaffen, dan moeten we u teleurstellen. In deze periode gaan de toekomstige baasjes voor en kennismaken met het ras kan dus op het moment dat we geen pups hebben. Ook raden we u aan om bij meerdere fokkers te gaan kijken. Er zijn binnen het ras enorm veel exterieur -en karakterverschillen en om te bepalen welke hond en welke fokker het beste bij u past, kan het zeker raadzaam zijn om bij meerdere fokkers te gaan kijken. Verder is het altijd leuk om een rashondententoonstelling of clubmatch van een van de verenigingen te bezoeken. Dat is de uitgesproken gelegenheid om veel honden van hetzelfde ras bij elkaar te zien.
Als u bij ons in aanmerking wilt komen voor een pup, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan altijd voor u klaar en zullen ons best doen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat blijft natuurlijk het geval als u eenmaal een pup van ons hebt. Wij vinden het erg leuk om op de hoogte gehouden te worden en zullen u met raad en daad bij blijven staan.